Euro blijft dalen terwijl verwachtingen van ECB-bijeenkomst toenemen

Enrique Díaz-Álvarez02/sep/2014Valuta-updates

De euro zette vorige week haar neerwaartse trend voort. Het is opmerkelijk dat de koers van de Europese munt ondanks het grote aantal short-posities niet is gestabiliseerd. De consensus onder economen en strategen lijkt zich aan te sluiten bij onze overtuiging dat de ECB volgende week verdere kwantitatieve versoepelingsmaatregelen zal aankondigen. De inflatiecijfers uit de eurozone bleven vorige week met 0.3% nog net positief en bevestigden daarmee de zorgen die President Draghi afgelopen week uitte in Jacksonhole. Voor de ECB-bijeenkomst aanstaande donderdag zullen we nog een gedetailleerde valuta-update verstrekken.
 
Buiten de eurozone reageren de markten gelaten op de euro-malaise en de spanning rond Oekraïne. Het Britse pond deed het zelfs beter dan de dollar en Amerikaanse aandelenbeurzen stegen naar ongekende hoogten.
 

GBP

Het was een trage zomerweek op de Britse financiële markten. Op basis van de cijfers van het CBI voor de drie maanden tot eind juli verwachten we voor het derde kwartaal een lichte remming met een groeicijfer van 2,5 á 3%. De zorgen over de deflatie in de eurozone en het vooruitzicht van drastisch ingrijpen door de ECB waren terug te zien in de koers van het Britse pond dat 0,6% steeg ten opzichte van de euro. Ook tegen de dollar werd deze week een kleine winst geboekt.
 

EUR

We hadden al eerder gewaarschuwd voor verdere kwantitatieve versoepelingsmaatregelen van de ECB en mogelijk worden deze tijdens septemberbijeenkomst deze week al aangekondigd. De economische consensus was al bepaald door de toespraak van president Draghi in Jacksonhole en de sombere cijfers van deze week hebben nu ook de sceptici overtuigd. De jaar-op-jaarinflatie in de eurozone daalde opnieuw naar 0,3%. Vooral de voortdurende deflatie in Spanje – inflatie daalde hier naar -0,5% op jaarbasis – baarde zorgen. Ook het marktsentiment daalde weer in de eurozone, vooral Italië waar de meeste eurolanden zich zorgen over zijn gaan maken. Tot slot nam in juli ook het door de banken in eurozone verstrekte krediet af.
 
Alle tekenen wijzen op een verdere afname van de groei in de eurozone. De enige verlichting die we verwachten, komt van buiten de eurozone. De daling van de euro is daarom waarschijnlijk het enige lichtpuntje. Dit is echter lang niet voldoende en we verwachten tijdens de ECB-bijeenkomst aanstaande donderdag dan ook maatregelen.
 

USD

De afgelopen week was het Amerikaanse economische nieuws wisselend. De groei in het tweede kwartaal werd met 0,3% bijgesteld naar 4,2%. De cijfers in juli lieten een tweeledig beeld zien met enerzijds dalende consumptiecijfers en anderzijds sterke investeringscijfers. Gemiddeld kwamen de cijfers overeen met onze verwachting van 3 á 3,5% groei in het derde kwartaal. Dit zou voor de Fed voldoende moeten zijn om in oktober te stoppen met het opkopen van obligaties en de rente in de eerste helft van 2015 te verhogen. Alle ogen zijn nu gericht op het ‘payroll report’ van augustus dat komende vrijdag – vlak na de ECB-bijeenkomst op donderdag – uitkomt. Al met al verwachten we deze week veel volatiliteit op de valutamarkten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.