Markten verrast door verruimingsmaatregelen ECB: Dollar schiet omhoog

Enrique Díaz-Álvarez09/sep/2014Valuta-updates

De onrust was de afgelopen week weer volop terug op de valutamarkten. Eerst was het het Britse pond dat leed onder opiniepeilingen waaruit bleek dat Schotse onafhankelijkheid waarschijnlijker is dan eerder gedacht. Op donderdag zorgde de ECB met de renteverlaging, de geldverruiming en een pessimistisch vooruitzicht voor de eurozone voor een extra stijging van de dollarkoers. Hoewel we beide bewegingen hadden voorzien, waren de markten verrast en daalde de euro tegen de dollar tot onder de psychologische grens van 1,30.
 
Het Amerikaanse ‘payroll report’ remde de stijging van de dollar, maar toch werd aan het einde van de week tegen het pond en de euro 1,5% en tegen andere grote valuta’s 1% winst geboekt.
 

GBP

 
Een opiniepeiling van YouGov wees vorige week op een toename van het aantal ja-stemmers in het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Het debat daarover beïnvloedt al enige weken de Britse financiële markten. Toen de peiling van het afgelopen weekend de ja-stemmers zelfs een voorsprong gaf, reageerden de investeerders onmiddelijk. Het pond deed het daardoor ondanks de aangekondigde ECB-maatregelen zelfs slechter dan de euro. Hoewel we nog steeds verwachten dat een meerderheid tegen stemt, groeit de kans dat Schotland toch onafhankelijk wordt. Mocht een meerderheid toch vóór stemmen, dan zal het onmiddellijke effect op het pond echter beperkt zijn.
 
Intussen wijst de graadmeter PMI nog steeds op groei. De composite index bereikte een nieuwe hoogtepunt met 59,3. De recente daling van het pond kan een positief effect hebben op de handelsbalans waardoor het vertouwen in de economie toeneemt. We verwachten een jaarlijkse groei van 2,5 á 3%.
 

EUR

Volgens onze verwachtingen, maar tegen de consensus, kondigde de ECB tijdens de septemberbijeenkomst een hele serie maatregelen aan. De rente werd verlaagd met 0,1% en de ECB kondigde het langverwachte ABS- (asset-backed security) opkoopprogramma aan waarmee ook gedekte obligaties worden opgekocht. De verwachtingen voor inflatie en groei zijn naar beneden bijgesteld en de ECB liet weten dat rekening wordt gehouden met economische risico’s. Dit betekent dat kwantitatieve geldverruiming nog steeds tot de mogelijkheden behoort.
 
De woorden van president Draghi waren gedurende de gehele bijeenkomst erg somber.Hoewel er geen plannen voor kwantitatieve geldverruiming zijn aangekondigd, suggereerde Draghi dat enkele leden hier volledig achter staan. (“enkele leden wilden meer doen”).
 
Het belangrijkste economische nieuws kwam deze week uit het laatste PMI-rapport dat het pessimistische vooruitzicht van de ECB bevestigde. In Italië blijft de economie krimpen terwijl de Franse economie stagneert. De afname in groei van 53,8 naar 52,5 baart zorgen.
 
Als deze index niet significant verbetert, voorzien we voor het einde van dit jaar de aankondiging van kwantitatieve geldverruiming.
 

USD

Het ‘payroll report’ stelde na een week van uitstekende cijfers teleur. De banengroei vertraagde naar 142.000 vergeleken met een eerder gemiddelde van 240.000 over de voorgaande drie maanden. Het werkloosheidscijfer kwam terug van een stijging vorige week en daalde naar 6,1% en de PMI voor industrie steeg naar 59. Ook de cijfers van autoverkopen, de bouw en de handel waren sterk en we houden daarom vast aan onze voorspelling van 3-3,5% groei in het derde kwartaal. Naar verwachting kan de Fed het opkopen van obligaties in oktober afronden en de eerste renteverhoging verwachten we nog steeds in het tweede kwartaal van 2015.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.