Euro verliest terrein op dollar en pond terwijl economische malaise in eurozone toeneemt

Enrique Díaz-Álvarez30/sep/2014Valuta-updates

Nu de door het Schotse referendum veroorzaakte onzekerheid is verdwenen, richten investeerders zich op wat we voor de G10-valutamarkten de komende maanden als de twee belangrijkste factoren beschouwen. Allereerst is de vraag wie als eerste de rentevoet gaat verhogen: de Bank of England (BoE) of de Federal Reserve Bank. Verder is de vraag of de depreciatie van de euro en de nieuwe proactieve houding van de ECB voldoende zijn om de eurozone uit de recessie te trekken die al ruim drie jaar aanhoudt. Terwijl de markten de tweede vraag vorige week al leken te hebben beantwoord, staat de eerste nog open. Daarom daalde de euro tegen de Amerikaanse dollar en het Britse pond die beide nagenoeg gelijk hielden met elkaar.
 

GBP

Het grote nieuws was deze week de BBA-publicatie van het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen. Dat cijfer lag iets lager dan verwacht en zal de BoE enigszins geruststellen over de instabiliteit die wordt veroorzaakt door de stijgende huizenprijzen. Dat had echter weinig invloed op de verwachtingen met betrekking tot de eerste renteverhoging van de BoE. De kans dat rentefutures en –opties tijdens de maartbijeenkomst voor het eerst stijgen is 55%. We vinden deze voorspelling wat voorbarig en denken dat april/mei een waarschijnlijker moment is, aangezien de Britse economische groei wat geremd zal worden door handel met de zwakke eurozone.
 

EUR

De gestage stroom negatieve indicatoren voor de economische groei in de eurozone ging vorige week door. De samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) daalde van 52,5 naar 52,3, het laagste punt van dit jaar, waarmee de neerwaartse trend zich voortzette. Omdat de meer actuele ZEW- conjunctuurindex nog sneller daalt, verwachten we dat de neerwaartse trend zich voortzet. Het feit dat de euro EUR/USD-koers vorige week onder de 1,27 eindigde, bevestigt in ieder geval de negatieve verwachting die we al geruime tijd van de euro hebben en onze voorspelling van 1,24 voor het einde van het jaar, die al enige tijd de laagste was van alle analisten, lijkt nu zelfs te optimistisch te worden.
 

USD

Het belangrijkste nieuws was deze week de schommelende vraag naar kapitaalgoederen. Deze daalde met 18,2%, maar de daling kwam vlak na een stijging van 22,5% de maand ervoor en is dus nog geen reden voor bezorgdheid. De schommelingen op korte termijn terzijde, stijgen de cijfers voor kapitaaluitgaven in de VS en lijkt onze verwachte groei van het BNP van 3-3,5% voor de rest van het jaar zeker haalbaar. De enige mogelijke tegenwind voor de Amerikaanse dollar is de overtuiging onder speculanten dat de Amerikaanse dollar zich maar in één richting beweegt. Een dergelijke extreme positionering is soms een signaal dat de markt de andere kant op gaat. Aan de andere kant blijft de kloof tussen de VS en de eurozone groeien. Genoeg reden voor volatiliteit dus.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.