De 10 meest gestelde vragen over valutadiensten: Country Manager Rob Adrichem geeft antwoord

Rob Adrichem14/okt/2014Uncategorised

In het eerste interview van deze serie geeft country manager Rob Adrichem antwoord op enkele van de meest gestelde vragen van onze cliënten.

 • Wat is een valutarisico en welke organisaties hebben hiermee te maken?

Het valutarisico is een mogelijke nadelige vraagteken valutarisicobeweging van een wisselkoers tussen het moment van het kopen of ontvangen van een valuta en het moment van het verkopen of betalen in een valuta.

Alle organisaties die een exposure in een vreemde valuta hebben uit hoofde van hun bedrijfsactiviteiten. Dit kunnen importerende en/of exporterende bedrijven zijn uit allerlei sectoren. Ook stichtingen en particulieren hebben regelmatig te maken met valutarisico’s.

 • Waarom is het belangrijk valutarisico’s af te dekken?

Valutarisico’s kunnen een enorme impact hebben op de uiteindelijke bedrijfsresultaten. Winstmarges op producten zijn door harde concurrentie vaak klein. Een valutarisico kan zonder een goed risicobeleid de winst bij een transactie geheel tenietdoen en deze zelfs verliesgevend maken.

Met betrekking tot bijvoorbeeld donaties aan goede doelen gaat door transactiekosten en ongunstige wisselkoersen een deel van deze donaties verloren.

 • Hoe kunnen valutarisico’s worden afgedekt?

Valutarisico’s kunnen worden afgedekt door een doordacht valutarisicobeheer waarbij gebruik wordt gemaakt van valutatermijncontracten.

 • Wat is een valutatermijncontract?

Een valutatermijncontract is een afspraak waarbij partijen nu de koers afspreken voor een bedrag in vreemde valuta’s dat pas over enige tijd ontvangen of betaald wordt. Het voordeel is dat degene die moet betalen of gaat ontvangen nu al zekerheid heeft over hoeveel geld hij in zijn eigen valuta zal ontvangen of moet betalen.

 • Hoe kan Ebury het Nederlandse mkb helpen?

Zaken doen met Ebury kan voor Nederlandse ondernemers de volgende voordelen opleveren:

   • In de meeste gevallen kunnen we onze cliënten een betere wisselkoers bieden dan de koers die ze via hun bank zouden krijgen.
   • Ebury is specialist in de valuta’s van opkomende markten en kan zowel de valutatransactie als de internationale betaling direct naar bijvoorbeeld een leverancier verzorgen. Dit scheelt enorm in de kosten, want de klant hoeft geen rekening in een exotische valuta aan te houden en kosten van de overboeking zijn een stuk lager dan die van de bank.
   • Als cliënten termijntransacties doen dan zijn onze voorwaarden voor zekerheidsstelling een stuk voordeliger dan die van banken.
   • Een hoog serviceniveau is een van de punten waarop Ebury zich onderscheidt. We ondersteunen onze mkb-cliënten met een proactieve houding – iets wat banken al jaren verzuimen te doen.
 • Wat zijn de voordelen van het betalen in een lokale valuta?

Veel Nederlandse bedrijven zijn gewend om de facturen van hun leveranciers buiten Europa in USD te ontvangen, maar in veel gevallen is het veel interessanter om in de lokale valuta te betalen. Leveranciers hoeven hun valutarisico dan niet in de factuur in te prijzen wat de inkoper vaak vele procenten voordeel oplevert.

 • Hoe onderscheidt Ebury zich van de andere financiële dienstverleners?

Ebury werkt samen met een aantal banken, terwijl andere financiële dienstverleners meestal gelieerd zijn aan één bank. Ebury zet in op persoonlijke relaties voor de lange termijn vanuit het gegeven dat je omgaat met vertrouwelijke informatie van bedrijven en dat je voor je cliënten het beste wilt presteren en dat kan alleen als je langer met elkaar samenwerkt.

 • In welke valuta’s kan Ebury handelen?

Ebury kan meer dan 120 verschillende valuta’s aanbieden van G10 tot de meest exotische valuta’s. Wij hebben met veel zorg een netwerk van banken opgebouwd van waaruit wij deze valuta’s kunnen aanbieden.

 • Welke exotische valuta’s biedt Ebury aan?

Wij kunnen exotische valuta’s aanbieden uit verschillende werelddelen en regio’s zoals:

   • Americas and Caribbean: de Braziliaanse real, Chileense peso, Mexicaanse peso, Uruguayaanse peso en vele andere
   • Afrika: Keniaanse shilling, Marokkaanse dirham, Nigeriaanse naira, Ghanese nieuwe cedi, en vele andere
   • Azië en South Pacific: Chinese yuan renminbi, Hong Kong dollar, Japanse yen, Thaise baht, Russische roebel en vele andere
   • Midden-Oosten: VAE-dirham, Israëlische nieuwe sjekel, Saoedi-Arabische riyal en vele andere
 • Welke organisaties kan Ebury helpen?

In feite kan Ebury met haar valutadiensten iedere organisatie helpen die uit hoofde van haar activiteiten een valuta-exposure heeft. Dit kunnen bv’s, nv’s, vof’s, stichtingen of ngo’s zijn. Wij kunnen transacties verwerken in ieder volume van klein tot heel groot. Dat kan bijvoorbeeld een betaling van 50.000 USD zijn voor een vof maar ook een termijnaffaire van 50 miljoen USD voor een nv.

Voor vragen over onze valutadiensten kunt u ons bellen op 020 217 0810 of e-mailen via info@ebury.nl. Ons team voorziet u graag van persoonlijk advies!

Printen

Geschreven door Rob Adrichem