Pauze in stijging dollar terwijl aandelen en commodity’s wereldwijd dalen

Enrique Díaz-Álvarez14/okt/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz

Het merendeel van de valutatransacties van de afgelopen week leek voort te komen uit het vereffenen van het recordvolume aan long-posities in de Amerikaanse dollar. Ondanks somber nieuws uit de eurozone, stegen zowel het Britse pond als de euro met 1% tegen de dollar.

De meeste activiteit speelde zich ver van de valutamarkten af. Er was weer volop risicoaversie waardoor de vraag naar meer risicovolle aandelen, commodity’s en obligaties sterk daalde. De aandelenindices stonden gemiddeld op hetzelfde peil als jaar geleden en op de meeste commodity’s en obligaties wordt geld verloren. Dit is een situatie die vermogensbeheerders lang niet meer hebben meegemaakt.
 

GBP

Deze week was er gemengd nieuws in het Verenigd Koninkrijk dat wijst op een mogelijke vertraging van de groei gedurende de rest van 2014. De industrie lijdt duidelijk onder het gebrek aan groei in de eurozone. De industriële productie is nu min of meer stabiel na een groei die tijdens het tweede kwartaal onder de 10% bleef. Restricties op risicovolle hypotheken hebben de stijgende onroerendgoedprijzen geremd en zelfs doen dalen. 28% van de hypotheekverstrekkers heeft de criteria in het derde kwartaal aangescherpt. Dergelijke maatregelen hebben we sinds de crisis van 2008-2009 niet meer gezien. Een verdere stijging van de huizenprijzen lijkt in dit scenario onmogelijk. Al met al komen deze cijfers nog steeds overeen met onze verwachting dat de Bank of England de rente niet zal verhogen tot april of mei 2015. Tenzij de cijfers in de eurozone ingrijpend verbeteren, lijkt zelfs die termijn wat voorbarig.
 

EUR

De cijfers van de afgelopen week brachten opnieuw slecht nieuws voor de eurozone. De Duitse industriële productie en de Duitse export daalden sterk. Ook de cijfers voor industriële productie in Italië en Frankrijk waren slecht. Het is niet onwaarschijnlijk dat groei in het derde kwartaal volledig uitblijft. Nog zorgwekkender dan deze slechte cijfers is het feit dat er geen teken is dat Duitsland, ondanks druk van Frankrijk, Italië en nu de ECB zelf, zijn strakke budgetten verruimt.

De verklaringen vorige week bevestigden onze verwachting van verdere ingrijpende maatregelen van de ECB volgende maand of in december en dat de trend naar een zwakkere euro zich voortzet zodra het merendeel van de long-posities tegen de dollar is geliquideerd.
 

USD

Deze week waren er in de VS weinig economische publicaties. De arbeidsmarkindicatoren (de wekelijkse werkloosheidcijfers en de JOLTS-peiling van vacatures bevestigden dat de arbeidsmarkt verbetert. De 225.000 nieuwe banen per maand van de afgelopen 6 maanden kan dus stijgen richting de 300.000.

Het belangrijkste nieuws was de verrassend verruimingsgezinde toon van de notulen van de septemberbijeenkomst van de FOMC. The “aanzienlijke tijd”, waarmee de periode tussen de het afbouwen van het aankoopprogramma (later deze maand) en de eerste renteverhoging wordt beschreven, bleef ongewijzigd. Verrassend genoeg maakten enkele FOMC-leden zich zorgen over de zwakke economie in de eurozone en de sterke dollar. Commentaar over de euro laat de Federal Reserve meestal aan het Ministerie van Financiën over. We verwachten de eerste renteverhoging nog steeds in maart, maar vanwege aanhoudende zwakte in de eurozone en instabiele wereldmarkten, moeten we die datum wellicht verschuiven. We houden u op de hoogte.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.