Dollar stijgt na uitstekende werkgelegenheidscijfers VS

Enrique Díaz-Álvarez09/dec/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz
 
De dollar bereikte tegen het valutamandje het hoogste punt in vijf jaar na uitstekende werkgelegenheidscijfers uit de VS. Tot vrijdag was er niet veel beweging onder de grote valuta’s. Op donderdag herstelde de euro zich nadat de ECB tijdens de decemberbijeenkomst geen details gaf over de eerder aangekondigde maatregelen. Het nieuws op vrijdag dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich eindelijk structureel herstelt, zorgde ervoor dat alle valuta’s daalden tegen de dollar. Als uitzondering wist het pond het verlies tot een minimum te beperken, terwijl de yen de grens van 120 doorbrak en opnieuw de slechtst presterende G10-valuta was.

GBP

Met weinig economisch nieuws en geen beleidswijziging van de Bank of England, richtten de markten zich volledig op het herfstrapport van het ministerie van Financiën en het inflatieonderzoek van de BoE. Geen van beide zorgde voor verrassingen. Uit het herfstrapport bleek dat de belastingen vrijwel ongewijzigd zullen blijven. Voorlopig wordt de rijksbegroting jaarlijks met 1% van het bbp teruggebracht, hoewel dit eerder via bezuinigingen dan via belastingverhogingen moet worden gerealiseerd. De inflatieverwachtingen zijn bijgesteld na de daling van de werkelijke inflatie en lagere werkelijke en verwachte energieprijzen. Gezien het gebrek aan significant nieuws deed het pond het uitstekend tegen vrijwel iedere grote valuta behalve de Amerikaanse dollar.

EUR

De Europese Centrale Bank kondigde afgelopen week niet de verdere verruimingsmaatregelen aan die we hadden verwacht, maar ze bevestigden wel hun intentie om de balans verder uit te breiden tot het recordniveau van 2012 en gaven aan dat het personeel “technische voorbereidingen” voor verdere maatregelen treft, zonder details te noemen. Het karakter van de persconferentie was gemengd. De voorspellingen voor groei en inflatie werden opnieuw naar beneden bijgesteld en Draghi waarschuwde dat de recente daling van de olieprijs niet was meegenomen in de inflatieprognose.

Hoewel de euro zich na de ECB-persconferentie probeerde te herstellen, werd de eerder geboekte winst volledig verloren gevolgd door een verdere daling toen de werkgelegenheidscijfers uit de VS benadrukten hoe groot het verschil in economische ontwikkeling tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS is. De volgende mijlpaal voor het monetaire beleid van de eurozone is volgende week wanneer duidelijk wordt hoeveel van de Europese banken hebben afgenomen van de extreem goedkope ECB-financiering via de TLTROs. De verwachting is dat er 150 miljard euro wordt afgenomen – aanzienlijk meer dan de 82 miljard tijdens de eerste ronde.

USD

De Amerikaanse novembercijfers lieten een versnelling van de banengroei zien. In november kwamen en 321.000 banen bij en ook de cijfers van de voorgaande twee maanden werden naar boven herzien. De gemiddelde werkweek werd langer en er was een opmerkelijke maandelijkse loonstijging van 0,4%. Het totale inkomen is door langere uren en hogere lonen gedurende de afgelopen drie maanden met 6% per maand toegenomen. Gezien het positieve effect van lagere energieprijzen, verwachten we spoedig een toename van de consumptie die exportdalingen door een dure dollar ruimschoots zal compenseren. Meer van hetzelfde dus in de VS: sterke groei, een verwachte rentestrijging in het voorjaar en nieuwe records voor de dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.