Voorspelling G10-valuta’s 2015

Enrique Díaz-Álvarez15/dec/2014Speciale rapporten

Begin november publiceerden we onze Valutavoorspellingen voor de opkomende markten en nu is het weer tijd voor een vooruitblik op de factoren die tot het einde van 2015 de koers van de G10-valuta’s zullen bepalen.

Ons laatste G10-rapport werd vooral gedomineerd door de sterke stijging van de Amerikaanse dollar tegen de meeste andere grote valuta’s. De economische ontwikkelingen hebben deze verwachtingen grotendeels bevestigd en de dollar bereikte en overtrof zelfs onze verwachting voor het einde 2014 tegen alle andere G10-valuta’s.

De belangrijkste factor blijft het verschil tussen het monetaire beleid van de Federal Reserve en dat van de eurozone en Japan. Terwijl de Fed zich klaarmaakt om de rente ergens in het tweede kwartaal van 2015 te verhogen, hebben de ECB en de Bank of Japan de markten verrast met aankondigingen van monetaire geldverruiming, nadat de rente het nulpunt heeft bereikt. Het beleid van de Bank of England ligt intussen tussen dat van de Federal Reserve en dat van de ECB, zij het dat de renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk later zal plaatsvinden en geleidelijker zal zijn. De meeste centrale banken van de overige G10-landen zijn óf begonnen met monetaire geldverruiming óf hebben de rente tot het minimum verlaagd, te midden van deflatoire druk en het overal missen van inflatiedoelstellingen.

Gezien de recente ontwikkelingen, is er niets dat op de middellange termijn duidt op een verandering in de stijgende dollar ten opzichte van de euro en de yen, terwijl de overige G10-valuta’s zich tussen deze beide extremen bewegen onder invloed van het monetaire beleid van de betreffende centrale banken.

Download hier onze voorspelling voor de
G10-valuta’s

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.