Euro bereikt nieuw dieptepunt door instabiele roebel en verwachte kwantitatieve geldverruiming

Enrique Díaz-Álvarez22/dec/2014Uncategorised

De afgelopen dagen werden de valutamarkten sterk beïnvloed door de neerwaartse spiraal van de roebel die doorwerkte in de koers van vrijwel alle andere valuta’s. Het drama rond de Russische munt deed denken aan de crisis van 2008-2009: algemene paniek en grote intraday-schommelingen ondanks drastisch ingrijpen van de centrale bank. Tegen het weekend was de roebel echter gestabiliseerd zonder de noodzaak voor kapitaalrestricties. De markten lijken zich te realiseren dat de Russische autoriteiten niet helemaal machteloos zijn. Hoewel de buitenlandse valutareserves sinds begin dit jaar met ongeveer 18% zijn gekrompen, bedragen deze nog steeds 400 miljard dollar en beschikt Rusland verder over twee oliefondsen ter waarde van nog eens 180 miljard dollar. Bovendien is er voldoende financiering voor publieke en privéuitgaven in 2015. De roebel stond aan het einde van de week zelfs iets hoger dan aan het begin.

EUR

De crisis rond de roebel had zijn weerslag op de euro. Beleggers zochten naar de gebruikelijke ‘safe havens’ zoals staatsobligaties en de Amerikaanse dollar. De euro leed verder onder de politieke crisis die zich in Griekenland ontwikkelt en de toenemende overtuiging dat de ECB de dalende olieprijzen en het risico op deflatie zal bestrijden met vervroegde kwantitatieve geldverruiming.

Onrustige laatste week

De komende dagen behoren traditioneel gezien tot de rustigste van het jaar. Handelaren en speculanten doen tijdens de vakantieweken weinig transacties, de liquiditeit neemt af en de valutamarkten komen tot rust. Ook is er meestal weinig politiek en economisch nieuws. Toch verwachten we op twee gebieden ingrijpend nieuws. Allereerst moet het Griekse parlement uiterlijk op 29 december de presidentsverkiezingen goedkeuren. Als ze het niet eens worden, zou na een algemene verkiezing een linkse Siryzacoalitie tot een nieuwe onderhandeling over de Griekse staatsschuld kunnen leiden. Verder verwachten we na de januaribijeenkomst van de ECB een verklaring over de kwantitatieve geldverruiming die de markt verwacht.

Kans op politieke omwenteling

Beide ontwikkelingen zouden neerwaartse druk op de euro uit kunnen oefenen. Vooral Griekse verkiezingen zouden in het oog van de markten het risico op politiek verzet tegen de huidige bezuinigingen vergroten. Dit effect zou zich kunnen uitbreiden naar Spanje en Portugal waar in 2015 algemene verkiezingen worden gehouden die zouden kunnen leiden tot een politieke omwenteling. Als het Griekse parlement tijdens de laatste week van het jaar valt, verwachten we dat de euro de ondergrens van 1,20 tegen de dollar opzoekt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.