Dollar blijft stijgen terwijl eurozone in deflatie terechtkomt

Enrique Díaz-Álvarez13/jan/2015Valuta-updates

De volatiliteit op de financiële markten hield ook gedurende de tweede week van het jaar aan en de dollar zette zijn stijgende koers voort. De negatieve inflatie die in het eerste kwartaal van 2015 werd verwacht, werd in december al een feit toen de inflatie in de eurozone -0,2% op jaarbasis bereikte, waardoor het vrijwel zeker is dat de ECB tijdens de bijeenkomst op 22 januari verruimingsmaatregelen zal aankondigen. Het was dan ook niet verrassend dat de euro het afgelopen week moeilijk had en nog eens 1% verloor tegen de dollar. De daling van het Britse pond tegen zowel de euro als de dollar was moeilijker te verklaren, aangezien het Britse nieuws deze week vrij neutraal was.

GBP

De berichten uit het Verenigd Koninkrijk waren de afgelopen week gemengd. De novembercijfers voor zowel de bouwsector als de industriële productie vielen tegen, terwijl het werkgelegenheidsrapport van Markit op sterke banengroei en lonengroei bleef wijzen. De cijfers voor de bouw, de industriële productie en de inkoopmanagersindex (PMI) van 55,8 wijzen op een afname van de groei richting 2 à 2,5%. Dit is een daling ten opzichte van de 3% groei van de afgelopen kwartalen, maar nog steeds aanzienlijk. We houden vast aan onze voorspelling van een eerste renteverhoging door de Bank of England in het derde kwartaal van 2015, mits er geen grote tegenvallers meer komen op het gebied van inflatie. De markten zien dit duidelijk anders: Het pond daalde tegen de dollar en verrassend genoeg ook tegen de euro.

EUR

De deflatie deed zijn intrede in de eurozone eerder dan we hadden verwacht. Door een sterke daling in energieprijzen daalde de nominale jaarlijkse inflatie in december met 0,5% tot -0,2%. Als we de zeer volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laten, is de kerninflatie met +0,8% minder alarmerend. Toch richten de ECB en andere Europese instanties zich traditioneel gezien op de nominale inflatie. De eurozone is nu de enige grote economie waar de prijzen jaarlijks dalen en omdat een significant herstel van de olieprijs voorlopig niet in zicht is, verwachten we dat de deflatie gedurende 2015 aanhoudt. De ECB zal zich zeker bewust zijn van haar falen om haar eigen inflatiedoelstellingen te halen en de aankondiging van verdere verruimingsmaatregelen tijdens de volgende bijeenkomst op 22 januari lijkt nu vrijwel zeker. Toch bleek dat de markten deze negatieve inflatie al verwachtten. Ondanks een verlies tegen de dollar, boekte de euro afgelopen week namelijk een kleine winst tegen de meeste overige G10-valuta’s.

USD

Het Amerikaanse ‘payrolls report’ bevestigde dat er maandelijks circa 250.000 banen bijkomen. Het gemiddelde salaris nam in dezelfde maand daarentegen af met 0,2%. De valutamarkten richtten zich op het laatste en de dollar verloor in enkele uren ongeveer de helft van de die week geboekte winst. De daling in lonen zal de Federal Reserve niet zijn ontgaan. Een dergelijke loondaling in een week van sterke banengroei is ongebruikelijk. Toch is er met een maand nog geen trend gezet. De kans is groot dat dit verlies de komende maanden wordt goedgemaakt en vervolgens als statistische afwijking de boeken in gaat. Als dat niet het geval is en de reële lonen stagneren, zal dit invloed hebben op de geplande renteverhogingen van de Federal Reserve in 2015.

De valuta-update is nu ook beschikbaar als video

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.