Speciaal rapport - Besluit Zwitserse nationale bank zorgt voor volatiliteit op valutamarkten

Enrique Díaz-Álvarez15/jan/2015Speciale rapporten

De Zwitserse nationale bank (SNB) verraste donderdagochtend de markten door onverwacht het plafond van 1,20 EUR/CHF af te schaffen dat al ruim drie jaar van kracht was. Tijdens een verklaring kort na de opening van de valutamarkten gaf de bank aan dat het in 2011 ingevoerde plafond “niet langer gerechtvaardigd” was, vanwege het verschil in monetair beleid tussen de VS en de eurozone.

Een recente daling van de euro, die sinds de zomer 15% van zijn waarde verloor, zorgde voor een sterke daling van de frank tegen de Amerikaanse dollar, waardoor de interventie van de SNB steeds duurder werd. Nu de Europese Centrale (ECB) bank tijdens de januaribijeenkomst volgende week vrijwel zeker monetaire geldverruiming gaat aankondigen, is de druk op de Zwitserse munt toegenomen. De SNB behoudt zich echter het recht voor om ondanks het verwijderen van het plafond in te blijven grijpen in de markt. We verwachten dus verdere interventie van de SNB als te koers te hoog wordt.

Een andere maatregel die op zichzelf de voorpagina’s zou halen was het besluit van de centrale bank ook de rentevoet met 50 basispunten te verlagen van -0.25% naar -0.75% waardoor deze nu ruimschoots onder het nulpunt ligt. Hiermee wil de SNB voorkomen dat het verwijderen van het valutaplafond het ongewenste neveneffect van een geldmarktverkrapping heeft. De koersstijging van de frank werd hierdoor nauwelijks geremd. De ECB zal nauwlettend toekijken, want deze ingreep is voor hen een experiment waaruit zal blijken of negatieve rente een effectief wapen is tegen deflatie.

In de minuten na het verwijderen van het plafond van de ‘safe haven’ valuta doorbrak de frank de 1,20 EUR/CHF grens met een stijging van 30% waarna deze bijna op gelijk niveau met de euro kwam (figuur 1). De Zwitserse frank steeg ook met bijna 25% tegen de dollar. Ook de Zwitserse aandelenbeurs daalde binnen een paar uur met 9%, terwijl de Swiss Market Index met 11,3% daalde.

Deze maatregelen hadden ook gevolgen buiten Zwitserland. De euro daalde sterk toen het nieuws bekend werd en bereikte een kortstondig 11-jarig dieptepunt tegen de dollar. Zoals gebruikelijk in tijden van grote onzekerheid, vluchtten veel investeerders naar zogenaamde ‘safe havens’ waardoor de koers van de yen en de goudprijs stegen. De beslissing van de SNB zal de komende weken en maanden nog grote gevolgen hebben voor de wereldmarkten.

Figuur 1: Intraday EUR/CHF

intraday CHF_EUR

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.