Reuring na ontkoppeling Zwitserse frank - column Enrique Diaz op DFT.nl

Hidde Rupp16/jan/2015Ebury in het nieuws

De Zwitserse nationale bank (SNB) schafte onverwacht het al drie jaar oude plafond van 1,20 EUR/CHF af. De SNB gaf aan dat het in 2011 ingevoerde plafond “niet langer gerechtvaardigd” was, vanwege het verschil in monetair beleid tussen de VS en de eurozone.

Door de sterke daling van de frank tegen de Amerikaanse dollar werd de interventie door de SNB steeds duurder. Nu de Europese Centrale bank tijdens de januaribijeenkomst volgende week donderdag vrijwel zeker monetaire geldverruiming gaat aankondigen, is de druk op de Zwitserse munt toegenomen.

Verder besloot de centrale ook de rentevoet met 50 basispunten te verlagen van -0,25% naar -0,75%, waardoor deze nu ruimschoots onder het nulpunt ligt. Hiermee wilde de centrale bank voorkomen dat de geldmarkt door het wegvallen van het valutaplafond onbedoeld werd verkrapt.

Na de aankondiging van dit besluit steeg de frank snel tegen zowel de euro als de dollar. Ook buiten Zwitserland had deze maatregelen gevolgen: De euro bereikte een kortstondig 11-jarig dieptepunt tegenover de dollar en de yen en de goudprijs stegen. De beslissing van de SNB zal de komende weken en maanden nog grote gevolgen hebben voor de wereldmarkten.

Lees het volledige artikel op DFT.nl

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.