Meer euro vuurwerk op komst – Column Enrique Diaz in DFT

Enrique Díaz-Álvarez19/jan/2015Ebury in het nieuws

De afgelopen week zorgde de Zwitserse centrale bank (SNB) al voor onrust op de financiële markten, maar deze week staat ons nog meer vuurwerk te wachten.

Donderdag vindt de eerste bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2015 plaats. De ECB staat onder enorme druk, aangezien de markt een aankondiging van het opkopen van staatsleningen ter waarde van meerdere honderden miljarden euro’s verwacht en deze deels al heeft ingeprijsd. De vraag is welke concessies president Mario Draghi aan de Duitse centrale bank heeft gedaan in ruil voor het staken van de tegenstand tegen het programma.

Komende zondag krijgen we de uitslag van de Griekse verkiezingen. De linkse Syriza-coalitie, die zich verzet tegen de opgelegde bezuinigingen, gaat in de peilingen nog steeds aan de leiding. Als zij een coalitie gaan vormen, zal er over de bezuinigingen opnieuw onderhandeld moeten worden. De eerste tekenen van paniek waren het afgelopen weekeinde al te zien, toen twee Griekse banken bij de ECB aanklopten voor liquiditeitssteun als voorzorgsmaatregel. Hoe dan ook, alles wijst op een volatiele week.

Lees het volledige artikel in De Financiële Telegraaf.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.