Zwitserse centrale bank verrast valutamarkten door afschaffing valutaplafond

Enrique Díaz-Álvarez20/jan/2015Valuta-updates

De afgelopen week begon als een opvallende week op de valutamarkten. Daar kwam op donderdagochtend verandering in toen door de verrassende aankondiging van de Zwitserse centrale bank die het plafond van de Zwitserse frank tegen de euro afschafte. Gedurende de minuten na de aankondiging ontstond er een hoogtepunt in volatiliteit waardoor er een volledige ontwrichting in de markt plaatsvond. De CHF steeg binnen enkele minuten met meer dan 30% tegen alle andere valuta’s – iets wat tussen grote valuta’s nog nooit is voorgekomen. De CHF stabiliseerde later op een lager niveau, echter nog steeds 15% hoger dan voor de aankondiging.

Deze gebeurtenis bleef gedurende de afgelopen week de drijvende kracht achter de meeste koersbewegingen van de overige valuta’s. Door het wegvallen van een grote koper (de SNB heeft sinds de koppeling aan de euro voor honderden miljarden aan euro’s gekocht om het valutaplafond in stand te houden) nam de druk op de euro toe. Hierdoor daalde deze met 3% tegen de dollar en beweegt zich de euro rond een 11-jarig dieptepunt. Het Britse pond hield zich daarentegen redelijk staande door nauwelijks terrein te verliezen op de dollar en sterk te stijgen tegen de euro.

EUR

De afgelopen week was er in de eurozone weinig opmerkelijk nieuws. Deze week wordt daar echter flink wat vuurwerk verwacht. Aanstaande donderdag vindt de eerste ECB-bijeenkomst van het jaar plaats. De druk op de raad van bestuur is enorm. Als tijdens de persconferentie niet de aankoop van honderden miljarden euro’s aan staatsleningen wordt aangekondigd, zullen de valutamarkten dit als een teleurstelling ervaren. Het zal eerder om de details gaan en om precies te zijn om welke concessies de president Draghi aan de Bundesbank heeft moeten doen ruil voor het staken van hun verzet tegen het programma.

Zondag wordt de uitslag van de landelijke verkiezing in Griekenland bekend. Alle peilingen wijzen nog steeds op een overwinning voor de Syriza-coalitie die zich verzet tegen de bezuinigingen. Volgens het Griekse kiesstelsel, krijgt de partij met de meeste stemmen ⅙ deel extra van het totaal aantal zetels. Tenzij de peilingen het mis hebben, zal Syriza het volgende kabinet vormen en worden de voorwaarden van de steunmaatregelen opnieuw onderhandeld. Dit weekend zagen we de eerste tekenen van paniek toen twee Griekse banken als voorzorgsmaatregel extra liquiditeit bij de ECB aanvroegen. In ieder geval wijst alles erop dat het een extreem volatiele week gaat worden die doet denken aan de eurocrisis van 2012.

USD

Afgelopen week kwam er een einde aan de reeks van sterker dan verwachte economische cijfers uit de VS. De sterk wisselende maandelijkse consumptiecijfers voldeden niet aan de verwachtingen van een gemiddelde groei en daalden in plaats daarvan scherp met 0,9%. De inflatiecijfers van de maand december lijden vanwege de kerstinkopen echter vaak onder statistische onnauwkeurigheden. Daarom beschouwen we dit cijfer voorlopig als tijdelijke afwijking. Maar tenzij de consumptiecijfers zich de volgende maand herstellen, zullen we onze huidige verwachting van een renteverhoging door de Fed in april 2015 moeten herzien. Voorlopig blijft de dollar in ieder geval stijgen door het verschil in monetair beleid aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

GBP

Vorige week vormden de inflatiecijfers van de maand december het belangrijkste nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. Deze waren nogal wisselend. Terwijl de nominale inflatie door de sterke daling van energieprijzen scherp daalde naar 0,5 procent op jaarbasis, steeg de meer stabiele kerninflatie met rond de 1,3% en begint de neerwaartse druk van importprijzen door het dure pond af te nemen. Deze voorzichtige tekenen van stabilisatie en opwaartse druk op de kerninflatie vormen samen met een dalende werkloosheid en stijgende lonen een reden om bij onze verwachting van een renteverhoging in het derde kwartaal van dit jaar te blijven. Het pond bewoog zich de afgelopen week in lijn met deze verwachting en steeg sterk tegen de euro, terwijl de koers tegen de dollar vrijwel gelijk bleef.

Lees ook ons speciale rapport over het besluit van de SNB dat vorige week verscheen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.