Speciaal rapport - ECB zet zwaar geschut in met enorm opkoopprogramma

Enrique Díaz-Álvarez22/jan/2015Speciale rapporten

Tweeënhalf jaar nadat Mario Draghi verklaarde hij “al het mogelijke” zou doen om de euro te beschermen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) deze belofte eindelijk waargemaakt. De financiële markten speculeren al maanden over de timing, de samenstelling en de omvang van de monetaire verruiming. Vandaag kondigde Draghi eindelijk de lancering van het enorme opkoopprogramma aan.

Zoals verwacht bleef de rentevoet met 0,05% ongewijzigd. De verrassing zat hem echter in de omvang van de monetaire verruiming. Vanaf maart dit jaar zal de ECB zowel staatsobligaties als effecten van de particuliere sector opkopen tot een totale waarde van 60 miljard euro per maand; meer dan de 50 miljard euro waar de markten rekening mee hadden gehouden. Het opkoopprogramma loopt door tot eind september van 2016 of langer als de inflatie dan nog niet op peil is. In totaal kan de monetaire verruiming oplopen tot 1,2 biljoen euro of meer. De omvang van het programma zal zeker een positief effect hebben op de Europese economie. Momenteel is er geen groei en de inflatie blijft de komende maanden laag, hoewel deze volgens Draghi “later in 2015 en in 2016 geleidelijk op zal lopen”.

Een minpunt is echter de concessie de die ECB aan Duitsland heeft moeten doen om hun openlijke verzet tegen het plan te staken. Dit betekent dat het risico van maar 20% van de opgekochte obligaties voor gezamenlijke rekening zal zijn. In andere woorden: 80% van de obligaties wordt dus door de nationale banken zelf opgekocht. 20% risicodeling is beter dan geen risicodeling, maar deze concessie aan Duitsland onderstreept wel hun gebrek aan steun voor een gemeenschappelijk financieel beleid voor de eurozone en dit heeft zijn weerslag op de eurokoers.

De aankondiging zorgde voor veel volatiliteit op de markten. De euro daalde met 1,5% sterk tegen de Amerikaanse dollar en bereikte het laagste punt in 7 jaar tegen het Britse pond. Dit is een logische reactie op een opkoopprogramma waardoor een enorme hoeveelheid aan nieuwe euro’s wordt gecreëerd. We verwachten de komende weken en maanden een flinke neerwaartse druk op de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.