Eindelijk komt Draghi belofte na - Column Enrique Diaz in DFT

Enrique Díaz-Álvarez23/jan/2015Ebury in het nieuws

De valutamarkten speculeerden al maandenlang over de timing, de aard en de omvang van het plan van de ECB om obligaties op te gaan kopen. Tweeënhalf jaar nadat Mario Draghi beloofde “er alles aan te doen” om de euro te beschermen, kondigde de ECB gisteren eindelijk de veelbesproken monetaire verruiming aan.

Zoals verwacht bleef de rente op het huidige niveau van 0,05%. De enorme omvang van het obligatieopkoopprogramma was voor de meesten echter een grote verrassing. Met ingang van maart gaat de centrale bank staatsobligaties opkopen ter waarde van 60 miljard euro per maand. Dat is aanzienlijk meer dan dan de 50 miljard euro die de markten hadden ingeprijsd. Het kwantitatieve verruimingsprogramma loopt tot en met september 2016, maar als de inflatie dan nog niet op peil is, kan het worden voortgezet waardoor het totale programma kan oplopen tot 1,2 biljoen euro of meer.

Lees het volledige artikel op DFT.nl

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.