Licht herstel voor euro ondanks zorgen om Griekenland

Kees Veerman03/feb/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de markten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 3 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De afgelopen week richtten de valutamarkten zich op de overwinning van de linkse Syriza-coalitie in de Griekse verkiezingen en de onvermijdelijke onderhandelingen met de eurozone. Hoewel we van beide zijden aanvankelijk harde taal hoorden, werden dit weekend de eerste tekenen zichtbaar dat Syriza en de ECB tot een compromis kunnen komen om gezichtsverlies voor beide kanten te vermijden. Opvallend was dat de euro zich stabiliseerde en zich zelfs iets herstelde tegenover de Amerikaanse dollar. Ondertussen ging de verruimingstrend onder de G10-landen door met een verrassende renteverlaging door de Bank of Canada. We verschuiven onze verwachting van de eerste renteverhoging door de Fed nu van april naar juni. Tijdens de verklaring van de Fed werd namelijk de stijging van de dollar genoemd. Uit de rustige houding van de Fed maken we op dat de renteverhoging aanvankelijk gestaag zal zijn totdat het niveau van 1% is bereikt.

GBP

De seizoensgecorrigeerde jaarlijkse bbp-groei in het Verenigd Koninkrijk vertraagde in het vierde kwartaal naar 2,0%, wat een kleine, maar merkbare daling was ten opzichte van de groei in het derde kwartaal met 2,8%. De vertraging was het duidelijkst in de maakindustrie en dat is niet verrassend omdat het sterke pond de export naar Europa duur maakt. Toch deed de dienstensector het vooral dankzij de binnenlandse vraag goed. Door de lage energieprijzen toegenomen reële inkomens en een aantrekkende arbeidsmarkt, blijft de Britse economische groei op pijl, tenzij er nog een tegenvaller uit de eurozone komt. Ondanks het feit dat twee voorstanders van onmiddellijke renteverhoging van gedachten veranderden, denken we dat de rentemarkt onvoldoende rekening houdt met een renteverhoging in het derde kwartaal van 2015 die door het consumentenvertrouwen, goede werkgelegenheid en loonstijgingen zeker nog mogelijk lijkt.

EUR

De overwinning van de linkse oppositie in de Griekse verkiezingen was de afgelopen week de belangrijkste factor op de financiële markten en vooral de onvermijdelijke confrontatie tussen nieuwe Griekse regering en de autoriteiten van eurozone over de voorwaarden van de financiële steun die eind februari afloopt. Eerst was het minister van Financiën Varoufakis die tijdens een gezamenlijke persconferentie met een ongelukkig kijkende Nederlandse minister Dijsselbloem uitdagend liet weten dat Griekenland niet langer zou onderhandelen met de trojka. Tijdens het weekend uitte premier Tsipras zich inschikkelijker en was de Franse minister van Financiën bereid een andere looptijd en rente voor de Griekse staatsschuld te overwegen. De relatief stabiele euro wijst erop dat de markt vertrouwen heeft in een oplossing.

Het meest dringende punt is het lot van de Griekse banken. Deze week daalden hun aandelenkoersen met 40% na geruchten over een constante uitstroom van kapitaal. Voorlopig hebben de banken toegang tot ECB-financiering en sommige ECB-medewerkers suggereerden dat de geldkraan niet onmiddellijk wordt dichtgedraaid mocht er geen nieuw akkoord worden bereikt. We hebben nog steeds goede hoop dat de Griekse overheid en de ECB tot een compromis kunnen komen dat ze beide intern kunnen verantwoorden. Als de Griekse overheid haar energie op het thuisfront richt in plaats van op een confrontatie met de eurozone, is de kans op succes groter.

USD

Het nieuws uit de VS was deze week wat teleurstellend. De seizoensgecorrigeerde jaarlijkse bbp-groei nam in het vierde kwartaal af naar 2,6%. De sterke binnenlandse vraag werd gecompenseerd door tegenvallende exportcijfers en toegenomen voorraden. Deze voorraden zijn van tijdelijks aard en het de consumptie zal blijven groeien door een sterke arbeidsmarkt en door lagere energieprijzen toegenomen reële inkomens.

De belangrijkste factor is voor de dollar de precieze timing en het tempo van de renteverhoging door de Federal Reserve. In hun verklaring liet de Fed vorige week weten dat zolang de economische groei blijft toenemen, ze het monetaire beleid tijdig moeten bijstellen. Daarom stellen we onze verwachting van een eerste renteverhoging uit van de april naar de naar juni. We verwachten dat de rente eind dit jaar op 1% zal staan en dat de Fed dan het effect van de renteverhogingen zal evalueren.

Printen

Geschreven door Kees Veerman