De meest gestelde vragen over Trade Finance

Roman Itskovich13/feb/2015Trade Finance

Trade Finance is in Nederland een relatief nieuwe dienst. Daarom beantwoorden we hierbij de meest gestelde vragen van klanten en prospects: Welke bedrijven komen in aanmerking? Hoeveel en hoe lang kan ik lenen? Wat zijn de kosten en wat zijn de voordelen voor mijn bedrijf? Als uw vraag er niet bij staat of heeft twijfels over bepaalde termen of processen, neem dan gerust contact op met ons Trade Finance team via 020 217 0810 of info@ebury.nl.

Wat is Ebury Trade Finance?
Een flexibel handelskrediet met een looptijd tot 150 dagen waarmee facturen van leveranciers kunnen worden gefinancierd. Uw leveranciers krijgen een betalingsgarantie van een internationaal erkende betalingsinstelling.

Komt mijn bedrijf in aanmerking?
Momenteel accepteren we Nederlandse inkopers met een jaaromzet boven 1 miljoen euro. We gaan de handelstransacties van de afgelopen twee jaar na en vragen om een actuele jaarrekening. Trade Finance kan in de meeste sectoren worden ingezet, maar wordt het meest gebruikt door de groothandel, detailhandel en maakindustrie.

Hoe kom ik erachter of Ebury mijn inkopen kan financieren?
Vul het aanvraagformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons ook e-mailen via info@ebury.nl en bellen op 020 217 0810.

Hoe hoog is de kredietlimiet en hoe groot kunnen de transacties zijn?
Uw kredietlimiet is afhankelijk van uw bedrijfssituatie. Er is geen minimum voor transacties, maar sommige cliënten combineren meerdere kleinere aankopen tot één grotere transactie. Binnen de kredietlimiet is de omvang per transactie onbeperkt.

Hoe wordt de kredietlimiet van inkopers bepaald?
Dat is afhankelijk van de financiële situatie van de onderneming. Ook speelt de kredietverzekeraar een rol in de bepaling van de kredietlimiet. Inkopers kunnen binnen 150 dagen hun volledige kredietlimiet gebruiken.

Kan ik volgens mijn gebruikelijke handelsvoorwaarden blijven inkopen?
In principe wel. Alle betrokken partijen moeten een overeenkomst met Ebury ondertekenen, maar vervolgens kunnen de partijen documenten uitwisselen zoals ze gewend zijn. Als ook in de lokale valuta wordt betaald, kan dit de relatie tussen klant en leverancier ten goede komen.

Levert Trade Finance een conflict op met mijn lening bij de bank?
Nee. Onze kredietverlening heeft geen gevolgen voor de relatie met uw bank en andere crediteuren. Er is voor Trade Finance geen onderpand nodig in de vorm van goederen of bedrijfsactiva. We vragen u bij betaling alleen om de wisselbrief.

Wat is het verschil tussen Trade Finance en Factoring?
Trade Finance is een lening ten behoeve van het inkopen van goederen van een leverancier. Bij Factoring wordt (een deel van) de debiteurenportefeuille aan een factor verkocht die u een deel van de factuur uitbetaalt vóór de betalingstermijn van uw klant. Trade Finance is gratis aan te vragen en heeft in tegenstelling tot Factoring geen opstartkosten of servicekosten.

Hoe wordt Ebury gefinancierd?
Ebury wordt met particuliere middelen gefinancierd en beschikt over voldoende liquiditeit om via Trade Finance leningen te blijven verstrekken.

Kan ik met Ebury Trade Finance al mijn leveranciers betalen?
Mits de leverancier onafhankelijk is van uw eigen onderneming (d.w.z. geen dochter, zuster of joint venture) en deze aan de leveranciersvoorwaarden voldoet, kunt u na het accepteren van de raamovereenkomst voor betalingsgaranties iedere leverancier betalen.

Wat zijn de voordelen voor mij als inkoper?
Uw liquiditeit en beschikbaar werkkapitaal nemen toe waardoor u kunt groeien door elders in uw onderneming te investeren. Ook kunt u hiermee (gedeeltelijk) lange betalingstermijnen van uw klanten financieren. Trade Finance verbetert ook de relaties met uw leveranciers die eerder betaald worden zonder dat dit gevolgen heeft voor de relatie met uw bank. Uw leverancier wordt betaald in zijn eigen valuta, waardoor deze geen valutarisico meer loopt. Mogelijk kunt u ook groter inkopen en kwantumkorting bedingen.

Kan ik met Trade Finance alleen buitenlandse leveranciers betalen?
Met Trade Finance kunnen leveranciers in ieder land worden betaald – ook in Nederland.

Kan ik mijn leveranciers in hun lokale valuta betalen?
We kunnen betalingen in vrijwel iedere valuta uitvoeren via ons grote netwerk van lokale banken en ook valutarisico’s afdekken.

Welk percentage van de factuur wordt door Ebury gefinancierd?
Ebury betaalt de volledige factuur van de leverancier.

Hoe lang neemt het opzetten van een Trade Finance account in beslag?
Na het verstrekken van alle gevraagde informatie, is uw account meestal binnen 7 dagen klaar voor gebruik.

Wanneer begint de betalingstermijn?
De maximale looptijd van onze financiering is 150 dagen. De looptijd gaat in op het moment dat we uw factuur betalen. Verder kunnen we uw leverancier tot 60 dagen vóór het betalen van de factuur zonder kosten een betalingsgarantie geven. Bij iedere factuur die Ebury betaalt, begint een nieuwe betalingstermijn. Wel moet u eerder gefinancierde facturen binnen de overeengekomen termijn terugbetalen.

Kan ik in termijnen terugbetalen?
De financiering van één enkele factuur moet in een keer worden terugbetaald. Als u meerdere leveranciers betaalt, kan voor iedere factuur een aparte betalingstermijn worden overeengekomen.

Een eerdere kredietaanvraag van mij is afgewezen. Kan ik alsnog Trade Finance aanvragen?
Iedereen kan Trade Finance aanvragen. Omdat er geen onderpand vereist is, analyseren we altijd het kredietrisico om ons ervan te verzekeren dat u de lening ook kunt terugbetalen.

Met welke bedrijven werkt Ebury samen?
We werken samen met Nederlandse bedrijven uit allerlei sectoren en van iedere omvang. De meeste cliënten zitten in de groothandel, de detailhandel of de maakindustrie.

Hoe lang kan ik Trade Finance gebruiken?
U kunt gebruikmaken van Trade Finance zo lang u het nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat deze financiering voor beide partijen interessant blijft, evalueren we graag jaarlijks de transacties via uw account.

Is er persoonlijke zekerheid van een oprichter of aandeelhouder nodig?
In de meeste gevallen hebben we geen persoonlijke zekerheid van een oprichter op aandeelhouder nodig, maar als er grote sommen aan dividend worden uitgekeerd, kan er garantie van een aandeelhouder nodig zijn.

Wat zijn de kosten?
Er zijn geen opstart- of servicekosten. Per transactie worden eenmalig kosten in rekening gebracht. Deze hangen af van de gekozen looptijd (30 tot 150 dagen). Verder nemen we de kredietwaardigheid van uw onderneming en omvang van de te lenen som in beschouwing.

Meer informatie over Trade Finance vindt u op onze website waar u ook ons aanvraagformulier vindt. Bij vragen helpt ons Trade Finance team u graag verder via
020 217 0810 of info@ebury.nl.

Printen

Geschreven door Roman Itskovich

Vice President of Financial Products at Ebury. Determined to accelerate the growth of small and mid-sized businesses.