Britse pond stijgt na tekenen renteverhoging in 2015

Enrique Díaz-Álvarez16/feb/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de markten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Afgelopen week trok het Britse pond de volle aandacht van de valutamarkten. De Bank of England (BoE) was gedurende het driemaandelijkse inflatierapport openlijk positief over de daling van de olieprijzen en bevestigde onze voorspellingen dat de markten onterecht geen rekening meer hielden met een renteverhoging in 2015. Het pond steeg daardoor tegen de overige valuta’s met een flinke winst ten opzichte van het recente dieptepunt tegen de dollar en een nieuw record tegen de euro. De euro had opnieuw een stabiele week en herstelde zich zelfs licht, te midden van tekenen dat de nieuwe Griekse regering en de autoriteiten van de eurozone vandaag al een akkoord zouden kunnen bereiken. Verder zorgde de Zweedse Riksbank tijdens de bijeenkomst vorige week voor een verrassing door negatieve rente in te voeren en monetaire verruiming aan te kondigen.

GBP

Het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk bestond voornamelijk uit het driemaandelijkse inflatierapport van de Bank of England dat voor velen verassend verkrappingsgezind was. De groeivoorspellingen werden naar boven bijgesteld, terwijl dit jaar een lonengroei van tot 3,5% wordt verwacht. De schatting van de speling in de economie werd door de BoE bijgesteld van 1% naar 0,5% van het bbp. Hoewel de inflatie naar het nulpunt gaat en daar in het tweede en derde kwartaal zelfs onder kan duiken, verwacht voorzitter Mark Carney dat de doelstelling van 2% op middellange termijn wordt bereikt. Hij verwees naar het ‘positieve effect’ van de olieprijzen waarbij hij risico’s op een deflatiecyclus achterwege liet. Het pond reageerde door een sterk herstel tegen alle overige valuta’s nadat de markten hun verwachtingen van een renteverhoging in 2015 snel (maar in onze ogen onvoldoende) bijstelden.

EUR

De stroom van gematigd positieve signalen uit de eurozone ging afgelopen week door. De bbp-groei in het vierde kwartaal kwam neer op een hoger dan verwachte 1,4%. Dat was niet voldoende om de werkloosheid te bestrijden, maar toch een versnelling na de teleurstellende groei van 0,6% van het voorgaande kwartaal. De grootste factor was de groei van de Duitse economie met 2,8%. De economie van de eurozone wordt nu gesteund door drie factoren. Ten eerste stimuleert een lage euro de export. Ten tweede zijn de reële inkomens door de lage energieprijzen toegenomen omdat de eurozone per saldo een olie-importeur is. Tot slot zorgt de renteverlaging van de ECB voor een verlichting van de rentedruk op de eurolanden die grote schulden hebben en voor een langverwachte toename van de vraag naar kapitaal.

Natuurlijk wordt de eurokoers op korte termijn sterk beïnvloed door de dramatische krantenkoppen over de onderhandeling tussen de nieuwe Griekse regering en de autoriteiten van de eurozone. We blijven erbij dat beide partijen er belang bij hebben om een akkoord te bereiken waarmee zijn hun gezicht kunnen redden. Dan kan de Griekse regering het resterende vertrouwen van hun achterban investeren in economische vernieuwing en kan de eurozone een financieel fiasco vermijden net nu de macro-economische vooruitzichten iets verbeteren. Er waren in de afgelopen 48 uur voorzichtige tekenen dat dat het geval is. Toch zijn de onderhandelingen nog niet voorbij en verwachten we tot maandagavond geen uitslag.

USD

Het nieuws uit de VS was de afgelopen week teleurstellend en gezien de duidelijk sterke arbeidsmarkt ook wat verwarrend. De detailshandelscijfers stelden voor de tweede maand achtereen teleur met een gemiddelde daling van 0,8% in januari. De verkopen van auto’s en benzine buiten beschouwing gelaten, steeg de omzet maar 0,1%. De JOLTS arbeidsmarktcijfers wezen op het verder aantrekken van de Amerikaanse arbeidsmarkt waarbij de verhouding tussen het aantal vacatures en de beroepsbevolking sinds 2001 een record bereikte. We wachten op een verklaring van deze tegengestelde bewegingen voordat we onze voorspellingen voor de Amerikaanse groei herzien. Toch lijkt het erop dat de kloof tussen de economieën van de VS en Europa voorlopig niet groter wordt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.