Speciaal rapport - Herziene voorspelling G10-valuta's

Enrique Díaz-Álvarez20/feb/2015Speciale rapporten

De algemene trend van ons vorige G10-rapport zet zich voort. De Amerikaanse dollar blijft stijgen door de verschillen tussen het monetaire beleid van de Federal Reserve en dat van de centrale banken van andere G10-landen.

Sinds ons laatste G-10 rapport is dat beleid zelfs nog verder uiteengedreven. De Federal Reserve heeft nu een positiever beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt, wat een belangrijke voorwaarde is voor renteverhogingen. Op basis van hun meest recente verklaring over het monetair beleid verwachten we midden 2015 een renteverhoging. We denken dat deze tijdens de junibijeenkomst zal worden aangekondigd en niet tijdens die in april.

Bij bijna alle andere G10-banken zijn daarentegen signalen van geldverruiming te zien. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde een programma van monetaire verruiming aan waarvan de enorme omvang voor velen een verrassing was. De Bank of Canada, de Reserve Bank of Australia, de Riksbank, de Norges Bank en de Deense centrale bank hebben allemaal de rente verlaagd en in enkele gevallen werden de markten hierdoor verrast. Nadat twee leden van het Monetary Policy Committee (MPC) tijdens de laatste bijeenkomst van gedachten veranderden, is de Bank of England is nu unaniem in haar besluit om de rente niet te verhogen.

Alleen de Zwitserse nationale bank scherpte het beleid aan door het plafond op de frank af te schaffen en de munt te laten stijgen tegen de euro, maar ook deze maatregel ging gepaard met een renteverlaging tot een historisch dieptepunt van -0,75%, waaruit zal blijken of een dergelijke negatieve rente effectief is.

Download hier onze actuele voorspelling voor de G10-valuta’s

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.