Grieks drama krijgt valutamarkten niet in beweging

Enrique Díaz-Álvarez23/feb/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Het was een ongewoon rustige week in de valutahandel. De dramatische krantenkoppen over de onderhandelingen tussen de Griekse regering en haar schuldeisers hadden relatief weinig effect op de valutamarkten en de euro, die gedurende de week niet meer dan 1% steeg en de week vrijwel onveranderd afsloot. Uiteindelijk bereikten de Griekse regering en de trojka (nu “de instellingen” genoemd) een voorlopig akkoord, hoewel de vertegenwoordigers van de eurozone de Griekse hervormingen vandaag nog moeten goedkeuren. Ondanks de stroom aan voorstellen, ultimatums en afwijzingen, bleven de markten kalm met uitzondering van Zuid-Amerika waar de valuta’s het zwaar hadden door de uitstroom van investeringskapitaal.

GBP

Het Britse nieuws steunde afgelopen week onze verwachting dat de Bank of England (BoE) de rente nog vóór het einde van het jaar zal verhogen. Zowel de cijfers over inflatie als die over de arbeidsmarkt zorgden voor aangename verrassingen. De inflatie daalde opnieuw van 0,5% naar 0,3%, maar de energieprijzen buiten beschouwing gelaten, (de BoE maakt zich hier geen zorgen over) ligt de kerninflatie met een stijging van 1,3% naar 1,4% eigenlijk niet zo ver onder de doelstelling. Het geschatte IAO-werkloosheidscijfer voor december was 5,6%, vergeleken met 5,7% over de drie maanden daarvoor. Hieruit blijkt dat de arbeidsmarkt blijft aantrekken.

Deze twee belangrijke cijfers bevestigen het positieve vooruitzicht in het inflatierapport vorige week en ondersteunen onze verwachting van een renteverhoging in het laatste kwartaal van 2015 – eerder dan waar de rentemarkten rekening mee houden.

EUR

De zenuwslopende onderhandelingen over Griekenland hielden vorige week alle strategen en beleidsmakers bezig, maar de valutamarkten waren iets meer gelaten onder de situatie. Na het afbreken van de eurogroeponderhandeling op maandag, gaf Griekenland zich donderdag gewonnen door een verlenging van het bestaande programma aan te vragen. Duitsland liet zich van haar harde kant zien en wees het verzoek af. Uiteindelijk tekende Griekenland op vrijdag in feite de capitulatie omdat de uitstroom van kapitaal uit de Griekse banken versnelde en kapitaalrestricties het enige alternatief zouden zijn geweest. Het gedetailleerde voorstel van de Griekse regering moet echter nog worden goedgekeurd door de eurogroep en de trojka. De enige concessie aan de Grieken was de erkenning door de trojka dat de doelstelling van een begrotingsoverschot voor 2015 zoals ieder jaar niet realistisch is.

Buiten het Griekse drama, was er voldoende positief macro-economisch nieuws. De belangrijke inkoopmanagersindex PMI steeg in januari opnieuw met een samengestelde index van 53,5 en een stijging van alle overige belangrijke indicatoren (nieuwe orders, werkgelegenheid, materiaalprijzen en afzetprijzen). Het lijkt erop dat de economie van de eurozone het beter zal doen dan de bescheiden groei van 1,2% over het afgelopen kwartaal.

USD

De afgelopen week was het voornamelijk secundaire nieuws uit de VS gemengd. De onroerendgoedmarkt stelde teleur, terwijl de arbeidsmarkt sterk blijft. Waarschijnlijk zijn deze cijfers gedeeltelijk te wijten aan de strenge winter. Het wellicht relevantere aantal uitkeringsaanvragen daalde opnieuw. Deze index en het vierwekelijkse gemiddelde liggen nu aanzienlijk lager dan in januari. Aangezien dit de frequentste maatstaf is van de sterkte van de Amerikaanse arbeidsmarkt, kunnen we over twee weken opnieuw sterke arbeidsmarktcijfers verwachten, wat meer zekerheid zou bieden met het oog op een renteverhoging door de Fed in juni.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.