Daling euro zet verder door

Enrique Díaz-Álvarez02/mrt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De overeenkomst tussen de Griekse regering en de eurozone over uitbreiding van het hulpprogramma heeft de koers van de euro niet geholpen. Nu Griekenland langzaamaan verdwijnt uit het nieuws, richt de markt zich meer op de verschillen tussen het monetaire beleid van de eurozone en de VS. Daarom kon de publicatie van meevallende cijfers over de orders voor duurzame goederen en de huizenmarkt van afgelopen donderdag de gemeenschappelijke munt 1% omlaag duwen tegen de dollar, naar een nieuw dieptepunt. Het pond is erin geslaagd om zijn positie ten opzichte van de dollar te vast houden, terwijl de munten van de emerging markets zich enigszins konden stabiliseren.

GBP

Het belangrijkste nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk was de herziening van de bbp-cijfers voor het vierde kwartaal van 2014, waarvan de totale groei iets hoger uitkwam op 2,2%. De verdeling van de groei was gemengd. Vanwege het sterke pond waren er zorgen over het herstel van de Britse economie, maar deze werden gecompenseerd door een goede nettohandel.

Negatiever was de tweede opeenvolgende daling van de bedrijfsinvesteringen, vanwege lagere energie-investeringen. Vanwege het toegenomen vertouwen van het bedrijfsleven, verwachten we dat de investeringen zich in het eerste kwartaal van 2015 significant zullen herstellen. De totale groei zal licht versnellen richting de 3,0% wat de geplande renteverhoging door de Bank of England rechtvaardigt.

EUR

De positieve uitkomst van de onderhandelingen tussen de nieuwe Griekse regering en de Eurogroep had geen positief effect op de eurokoers.

Toch is de overeenkomst een verrassend positief resultaat na de bitterheid van de afgelopen weken. Griekenland zal de flexibiliteit krijgen voor wat betreft doelstellingen voor het begrotingsoverschot van dit jaar en er wordt beweerd dat de Eurogroep niet te streng zal zijn met de doelen voor komend jaar. In ruil daarvoor zijn de voorstellen van de Griekse regering, in het bijzonder met betrekking tot de cruciale kwestie van belastinginning, een stap in de goede richting.

De macro-economische ontwikkelingen in de eurozone van vorige week waren ook verrassend positief. De index waarmee de Europese Commissie het economisch vertrouwen meet, steeg verder in februari, mede dankzij een verbetering van het consumentenvertrouwen. Met name het nieuws uit Italië was bijzonder bemoedigend – een welkome ontwikkeling voor het land dat tot nu toe is achtergebleven bij het bescheiden herstel van de eurozone. Echter noch dit nieuws, noch de oplossing van de Griekse impasse lijkt een positive invloed te hebben gehad op het negatieve sentiment rond de euro.

USD

Vorige week ontvingen wij gematigd positief nieuws over investeringen van het bedrijfsleven en huisvesting in de VS, die de afgelopen maanden de achterblijvers zijn geweest.

De aanschaf van kapitaalgoederen liet na een paar sombere periodes deze maand eindelijk stijging van 0,3% zien. Verkopen van nieuwe woningen in januari stegen met 3,3%. De groeiverwachting voor het bbp voor het vierde kwartaal werd naar beneden bijgesteld tot 2,2%. De eerste schatting van de binnenlandse vraag werd herzien van 2,8% naar 3,2%.

Al met al is het duidelijk dat renteverhogingen ergens dit jaar te verwachten zijn, hoewel de exacte timing voor het grootste deel afhankelijk zal zijn van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.