Ebury breidt aantal valuta's uit naar 140 - Wat u moet weten over exotische valuta's

Hidde Rupp04/mrt/2015Uncategorised

Het aantal valuta’s is vorige week door de samenwerking met een nieuwe strategische partner uitgebreid naar 140. De nieuwe valuta’s, die allemaal in de categorie ‘exotisch’ vallen zijn de Antilliaanse gulden, Surinaamse dollar, Venezolaanse bolivar, Indonesische roepia, Zuid-Koreaanse won, Maleisische ringgit, Taiwanese dollar, Algerijnse dinar,
Marokkaanse dirham en het Egyptische en Libanese pond.

Exotische valuta’s

Exotische valuta’s zijn door een beperkte vraag en weinig marktdiepte relatief illiquide. Traditionele banken zijn geneigd om hiervoor een grotere marge in de koers te verrekenen. Verder zijn er soms restricties termijntransacties in bepaalde valuta’s of verplichtingen met betrekking tot het aanhouden van rekeningen in een land. Bij valutarisico’s in exotische valuta’s is een zogenaamde ‘non-deliverable forward’ vaak een oplossing.

Wat is een Non-deliverable Forward (NDF)? In tegenstelling tot bij een valutatermijncontract, ontvangt de cliënt op de vervaldag niet de betreffende valuta, maar het positieve of negatieve verschil in waarde van de deviezen gebaseerd op het verschil tussen de vastgelegde NDF-koers en de koers op de vervaldag. NDF’s worden vaak gebruikt wanneer een onderneming een koersrisico loopt op een valuta die vanwege restricties niet vrij verhandelbaar is.

Betalen in de lokale valuta

Betalen in de lokale valuta kan aantrekkelijk zijn, omdat leveranciers dan geen koersrisico meer lopen. De meeste leveranciers zijn bereid korting te geven aan klanten die in de lokale valuta betalen. Voor goede doelen met projecten in het buitenland betekent dit dat deze zeker zijn van hun budget en geen geld verliezen door lokale wisselkosten. Wel is een goed beheer van de hierdoor ontstane valutarisico’s belangrijk.

Het is belangrijk dat u zich laat adviseren door een specialist die het verleden en de huidige macro-economische situatie van het betreffende land goed kent. Deze helpt u het landenrisico en het valutarisico goed in te schatten. Ook bespreekt uw valutaspecialist de verschillende dekkingsopties met u, zodat u strategie kiest die bij uw individuele behoeften aansluit.

Bel ons op 020 217 0810 voor vragen over de mogelijkheden met specifieke valuta’s.

Lees ook ons speciale rapport over de valuta’s van de belangrijkste opkomende markten.

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.