Dollar stijgt na goede Amerikaanse werkgelegenheidscijfers

Enrique Díaz-Álvarez09/mrt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De Amerikaanse dollar zette de schijnbaar onstuitbare stijging tegen de overige valuta’s voort. Omdat er de afgelopen week geen significant nieuws van de ECB en de Bank of England kwam, richtte de markt zich volledig op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Deze waren allemaal positief waardoor de stijging van de dollar versnelde en deze gedurende de week met 1,5% steeg tegen de overige grote valuta’s. De valuta’s van de opkomende markten hadden het moeilijk en de kwetsbaardere valuta’s zoals de Braziliaanse real en de Turkse lira kregen nog veel grotere schokken te verwerken. Dat dollar ondanks de onverdeeld positieve verwachtingen van handelaren toch kon blijven stijgen was verwonderlijk.

GBP

De inkoopmanagersindex PMI van vorige week kwam overeen met onze verwachting van een lichte groeiversnelling tijdens het eerste kwartaal van 2015. De opleving van januari zette in februari door. Zowel de index van de industrie als die van de dienstensector liggen ruimschoots boven het langetermijngemiddelde. Vooral de subindex van de werkgelegenheid in de dienstensector belooft met 57 meer positieve arbeidsmarktcijfers. Dit nieuws bevestigt onze verwachting van een renteverhoging door de Bank of England vóór het einde van 2015. Toch kreeg het pond dat samen met alle andere valuta’s vorige week daalde tegen de dollar niet voldoende steun van deze positieve cijfers.

EUR

President Draghi is duidelijk van plan om na alle media-aandacht rond de ECB-bijeenkomsten voorlopig buiten de schijnwerpers te blijven. Afgelopen week stelde hij zijn verwachtingen van de economische groei naar boven bij en maakte hij meer details bekend over de uitvoering van het opkoopprogramma. Op maandag 9 maart zullen de eerste obligaties worden opgekocht die niet minder dan -0.2% opleveren. Daarmee ligt de lat niet bijzonder hoog. We verwachten geen verder nieuws van de ECB die voorlopig de monetaire verruiming zijn werk zal laten doen.

Het macro-economische nieuws uit de eurozone was opnieuw vrij positief. De detailshandelscijfers stegen in januari ten opzichte van de voorgaande maand en zijn nu 6,3% hoger dan die van het vierde kwartaal. De nationale consumptie lijkt aan te trekken en tegelijkertijd stimuleert een goedkopere euro de export. Het bbp van het eerste kwartaal zal waarschijnlijk opnieuw stijgen, maar dat is gezien een bescheiden vierde kwartaal niet zo’n grote verrassing.

USD

Alle ogen waren afgelopen vrijdag gericht op de werkgelegenheidscijfers van februari en het Bureau of Labor Statistics stelde niet teleur. Er kwamen netto 295.000 nieuwe banen bij en de werkloosheid daalde verder naar 5,5%. De loongroei was met een maandelijkse stijging van 0,1% iets bescheidener, maar komt met een jaarlijkse groei van 2,0% nog steeds boven het inflatiepercentage uit. De werkgelegenheid is nu bijna op het niveau wat de Federal Reserve als volledige werkgelegenheid beschouwt. Het gemiddelde salaris blijft gestaag groeien, terwijl nieuwe banen worden gecreëerd. Het wordt steeds duidelijker dat extreem lage rente niet langer noodzakelijk is en de rentemarkten stelden hun verwachtingen bij op basis van de eerste verwachte renteverhoging. Volgens de rentetermijncontracten is de kans van een verhoging in juni nu 1 op 4, die op een verhoging in juli 1 op 3 en die op een verhoging in september meer dan 50%. De sterke stijging van de dollar tegen alle overige grote valuta’s en de nieuwe records die hierdoor ontstonden waren voor de meesten dan ook geen verrassing.

Volg Ebury op LinkedIn voor het laatste valutanieuws.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.