Euro-dollarpariteit in zicht terwijl markten zich voorbereiden op Amerikaanse renteverhoging

Enrique Díaz-Álvarez16/mrt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Kees Veerman van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Vorige week ging de onophoudelijke stijging van de Amerikaanse dollar tegen alle overige grote valuta’s door. De valutamarkten bleven zich richten op het verschil in monetair beleid met de eurozone, aangezien de Federal Reserve binnen de G10 de enige centrale bank is die binnen afzienbare tijd de rente zal verhogen. We beschouwen dit als goed nieuws voor de wereldeconomie, want de economie van de eurozone en Japan krijgen een duwtje in de rug. De Amerikaanse economie krijgt met de keerzijde van dit beleid te maken, maar kan dit dankzij de aantrekkende arbeidsmarkt en sterke binnenlandse vraag aan.

Toch is een handelsgewogen stijging van de dollar van 15% in 7 maanden tijd bijna nog nooit voorgekomen. De consensus van analisten wordt nu dat de Fed de rente deze zomer gaat verhogen. Wij verwachten dat dit in juni gaat gebeuren, maar we houden de uitspraken van de Fed tijdens de FOMC-bijeenkomst volgende week nauwlettend in de gaten. Iedere expliciete verwijzing naar een sterke dollar zal gevolgen hebben voor de verwachtingen met betrekking tot de renteverhoging. We moeten ons realiseren dat koersen zelden lang een bepaalde lijn volgen en de dollar doet dat al sinds de zomer van 2014.

GBP

Vorige week kregen we voor het eerst sinds lange tijd een paar negatieve verrassingen uit het Verenigd Koninkrijk. De bouwsector kromp in januari met een slechter dan verwachte 2,6% ten opzichte van de voorgaande maand. Ook de productiecijfers van de industrie waren in januari met een maandelijkse daling van 0,5% lager dan verwacht. We verwachten nog steeds een economische groei van 3% over het eerste kwartaal van 2015, maar om hieraan vast te houden moeten we in de februaricijfers wel een omkering van deze trend zien.

De markt richt zich nu volledig op de rijksbegroting die volgende week wordt gepubliceerd. De rijksbegroting heeft nooit een groot effect gehad op de valutamarkten en we verwachten dat het dit jaar niet anders is. Er is een goede kans dat door beter dan verwachte economische groei en belastinginkomsten de bezuinigingen iets zullen worden verlicht, maar niet op een schaal die de macro-economische voorspelling significant zal beïnvloeden. De koers van het Britse pond zal de komende weken afhangen van het verschil in timing tussen de renteverhoging van de Federal Reserve en die van de Bank of England.

EUR

De afgelopen week was er meer gemengd nieuws uit de eurozone. De sterke industriële productie van Frankrijk en Duitsland steken af tegen de teleurstellende doorgaande productiedaling in Italië. Gemiddeld genomen, is het echter duidelijk dat de economische groei in de eurozone nog steeds versnelt en in het eerste kwartaal van 2015 een versnelling zal laten zien vergeleken met de zeer bescheiden groeicijfers van de voorgaande twee kwartalen.

Terwijl Griekenland en ECB steeds minder in het nieuws zijn, richten de markten zich volledig op het verschil in monetair beleid aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Zoals we eerder opmerkten, is de verklaring van de Federal Reserve na de bijeenkomst van volgende week van groot belang voor de eurokoers op korte termijn, vooral bij gebrek aan belangrijk economisch of monetair nieuws uit de eurozone.

USD

Het economische nieuws uit de VS blijft, met uitzondering van de arbeidsmarktcijfers, voor negatieve verrassingen zorgen. De teleurstellende detailhandelscijfers daalden voor de derde opeenvolgende maand. Natuurlijk is het nog de vraag hoeveel van deze teleurstellende cijfers kan worden verklaard door de winter die in grote delen van de VS bijzonder streng was. We wachten de cijfers van volgende maand af die niet langer zouden moeten lijden onder het slechte weer, voordat we op basis van deze terugval conclusies trekken voor de middellange termijn.

De dollar trok zich niets van deze terugval aan en bleef stijgen en records breken terwijl analisten hun verwachtingen voor een renteverhoging vervroegden naar deze zomer. Als de sterke dollar en het woord “patient” tijdens de volgende bijeenkomst niet worden genoemd, zou dat kunnen betekenen dat de renteverhoging al in juni zou kunnen plaatsvinden.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.