Euro herstelt zich eindelijk na besluit geleidelijke renteverhoging Federal Reserve

Enrique Díaz-Álvarez23/mrt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De dalende trend van de euro tegen alle grote valuta’s werd afgelopen week eindelijk de doorbroken door een van de scherpste stijgingen tegen de dollar die we de afgelopen maanden gezien hebben. De euro begon de week stabiel gesteund door positieve secundaire cijfers uit de eurozone, maar het vuurwerk barstte pas echt los toen de Fed suggereerde dat, hoewel een renteverhoging in juni nog steeds mogelijk is, deze geleidelijker zal zijn dan de markten momenteel verwachten. Veel risicovolle beleggingen reageerden erg positief door een vlucht uit de dollar die werd versterkt door de extreem positieve consensus en speculatie op een stijgende dollar die de afgelopen weken was opgebouwd. De euro herstelde zich met een enorme 3%, terwijl de trend van het Britse pond weer tussen die van de dollar en de euro in lag met een stijging van 1,5% tegen de dollar en een vergelijkbare daling tegen de euro.

GBP

Hoewel de publicatie van de Britse rijksbegroting nauwelijks invloed had op de valutamarkten, bevatten de vorige week gepubliceerde notulen van de maartbijeenkomst van het MPC belangrijke informatie. Er werd veel meer aandacht geschonken aan de sterke stijging van het Britse pond, zowel tegen de euro als handelsgewogen. Verder maakten de MPC-leden zich zorgen dat de het sterke pond de inflatie zou kunnen beïnvloeden en het moeilijker zou kunnen maken om de Britse inflatie op middellange termijn weer binnen de doelstelling te krijgen. Vanwege deze verruimingsgezinde houding en het unanieme besluit om de rente niet te verhogen, verschuiven we onze voorspelling van de eerste renteverhoging door de Bank of England naar het eerste kwartaal van 2016. We zullen onze voorspelling voor het pond tegen de overige grote valuta’s later deze week ook licht naar beneden bijstellen.

EUR

Vorige week waren er weinig macro-economische cijfers uit de eurozone. De paar cijfers die er wel waren, betroffen de registratie van nieuwe motorvoertuigen en productiecijfers uit de bouw. Deze kwamen overeen met een gestage groeiversnelling en de mogelijkheid van 2% seizoensgecorrigeerde jaarlijkse bbp-groei in het eerste kwartaal. Tot slot was er met 98 miljard euro meer belangstelling voor de TLTRO’s dan verwacht. Met dit cijfer groeit het aantal positieve verrassingen met betrekking tot de economie van de eurozone en dit betekent op korte termijn een stabilisatie van de euro.

USD

De maartbijeenkomst van het Federal Reserve Open Markets Committee (FOMC) eindigde met gemengd nieuws voor de markten. Tekenen die op verkrapping wezen, waren het weglaten van het woord “patient” met betrekking tot het verkrappingsbeleid. De renteverhoging in juni, die we enige tijd gelden voorspelden, behoort zeker tot de mogelijkheden. Toch waren er ook andere, meer afwachtende signalen. De beslissende “dots graph”, waarin ieder FOMC-lid zijn/haar renteverwachting voor het einde van de komende drie jaar aangeeft, wees op een meer geleidelijke renteverhoging dan de markten hadden verwacht. De groeiverwachtingen werden ook iets naar beneden bijgesteld. Zoals altijd is de Amerikaanse arbeidsmarkt de doorslaggevende factor als het gaat om het beleid van de Fed. We verwachten geen vertraging in de banengroei of reële salarisgroei en daarom nog steeds een renteverhoging in juni. Toch is het duidelijk dat de Fed bij de eerste verhogingen rustig aan zal doen. De rente wordt bij iedere tweede bijeenkomst verhoogd met 0,25% – een logisch compromis. In ieder geval richtten de markten zich op deze accomoderende houding en de dollar daalde sterk ten gunste van meer risicovolle en vrijwel alle exotische valuta’s.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.