Speciaal rapport - Voorspellingen valuta’s opkomende markten

Enrique Díaz-Álvarez24/mrt/2015Uncategorised

De belangrijkste trend in de wereldwijde valutahandel blijft de gestage waardestijging van de Amerikaanse dollar (USD). Door recente positieve cijfers uit de VS en verkrappingsgezinde uitspraken van leden van de Federal Reserve, verwachten de markten dat de renteverhoging nu eerder zal plaatsvinden. De nieuwe consensus komt overeen met onze voorspelling van een renteverhoging in juni.

Het inprijzen van deze vervroegde renteverhoging in de dollarkoers zorgde voor een sterke stijging van de dollar tegen vrijwel alle overige grote valuta’s binnen de G10 en de opkomende markten. Verder zijn de volgende drie trends te herkennen:

  1. Terwijl bepaalde grote valuta’s zoals de Braziliaanse real, de Turkse lira en de Zuid-Afrikaanse rand sterk zijn gedaald tegen de dollar, is het opvallend dat deze tegen de euro vrijwel stabiel bleven. Wat we zien is dus een reactie van de dollar op de verwachte rentestijging en groeiverwachtingen in de Amerikaanse economie in plaats van een crisis in opkomende markten.
  2. De Aziatische valuta’s doen het gemiddeld vrij goed door geen terrein te verliezen op de dollar en te stijgen tegen de euro. Dit onderscheid is een tweede teken dat het niet gaat om een vlucht uit risicovolle exotische valuta’s, maar eerder een herwaardering van specifieke valuta’s tegen de dollar.
  3. De sterke daling van de olieprijzen heeft de opkomende markten verdeeld in winnaars (olie-importerende landen zoals Zuid-Afrika en India) en verliezers (olie-exporterende landen zoals Rusland en Nigeria). Onze herziene voorspellingen houden rekening met deze factor.

De dollar heeft onze voorspellingen tegen de valuta’s van opkomende landen waargemaakt en zelfs overtroffen. Daarom stellen we onze voorspelling van de dollar tegen de bepaalde exotische valuta’s naar boven bij, vooral waar de lokale economie sterk afhankelijk is van export naar de eurozone, Zuid-Afrika, Turkije en in mindere mate Brazilië.

In dit rapport geven we een update over de valuta’s van de 20 belangrijkste opkomende landen. Deze bestaat uit een beschrijving van de huidige economische situatie, het vooruitzicht voor de lokale economie en onze voorspelling van de koersen tot het einde van 2015.

Download ons nieuwste valutarapport voor opkomende markten

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.