Maak kennis met een van onze experts in exotische valuta’s

Hidde Rupp26/mrt/2015Uncategorised

Deze keer praten we met Zafeer Ahmed, een specialist in exotische valuta’s van ons kantoor in Amsterdam. Exotische valuta’s (in het Engels vaak emerging market currencies of exotics) genoemd, zijn door weinig vraag en aanbod relatief illiquide. Een exotische valuta hoeft niet een zwakke of ondergewaardeerde valuta te zijn, maar vaak gaat het om opkomende landen en landen met weinig internationale handel. Door de internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven en het toegenomen belang van niet-EU landen voor de Nederlandse export, neemt de vraag naar deze valuta’s toe.

Wat onderscheidt Ebury van de andere aanbieders wat betreft exotische valuta’s?

Ebury geeft haar cliënten toegang tot veel meer illiquide exotische valuta’s dan andere valuta-aanbieders. Ook op het gebied van termijntransacties bieden we veel mogelijkheden en vooral hier onderscheiden we ons van de concurrentie. Voor termijncontracten in bepaalde valuta’s zijn wij een van de weinige aanbieders en een bijkomend voordeel is dat we hierbij ook scherpe marges kunnen bieden. Wij bieden bijvoorbeeld als een van de weinigen termijncontracten aan in INR, NGN, PGK, PHP, TZS, XAF en XOF.

Wat is de meest gebruikte exotische valuta?

Omdat India de grootste opkomende markt is, (China kan eigenlijk niet meer als opkomende markt worden beschouwd) is de vraag naar Indiase roepies (INR) bij zowel bedrijven als non-profitorganisaties het grootst.

Waarom kan Ebury in deze relatief illiquide valuta’s toch succesvol handelen?

Door het grote aantal transacties in exotische valuta’s dat we doen, hebben we uitstekende relaties met ‘market makers’ en lokale banken in opkomende landen. Ook kunnen we door onze goede relatie met grote banken en ons grote netwerk van intermediaire banken transacties in exotische valuta’s sneller afwikkelen dan veel andere valuta-aanbieders.

Een voorwaarde voor succesvolle transacties met opkomende landen is een operationeel team dat goed getraind is en ervaring heeft met betalingsinstructies naar landen waar het bankwezen minder ontwikkeld is. Verder kunnen we goed voorspellen waar zaken eventueel mislopen. Ook hebben we een ervaren treasury-afdeling die de risico’s en schommelingen van exotische valuta’s kent. Daardoor kunnen we risico’s goed inschatten en beperken waardoor we het valutarisico op termijntransacties in exotische valuta’s zo goed mogelijk kunnen afdekken en de borgsom daarbij minimaal kunnen houden.

Welke instrumenten zijn er om koersrisico’s in exotische valuta’s af te dekken?

Ebury heeft veel ervaring met maatoplossingen voor cliënten die koersrisico’s in exotische valuta’s af willen dekken. Zo’n hedgingstrategie bestaat uit een combinatie van contante (spot), termijncontracten (forward) en ‘Non-deliverable Forwards’ (NDF’s) die door veel banken in deze valuta’s vaak niet worden aangeboden.

Een team van analisten in New York onder leiding van Enrique Diaz zorgt dat de valutaspecialisten en de cliënten op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in opkomende landen. Hierdoor hebben we toegang tot marktinformatie en koersvoorspellingen die bijdragen aan de Bloomberg consensus voor een groot aantal valutaparen. Dit is niet alleen een bron van informatie voor onze valutaspecialisten, maar ook voor onze cliënten die hiermee beslissingen kunnen nemen over hun valutarisico’s.

Wat is een Non-deliverable Forward?

Soms zijn er restricties op termijntransacties in bepaalde valuta’s of verplichtingen met betrekking tot het aanhouden van rekeningen in een land. Deze zijn vaak ingesteld door de centrale bank om ongewenste speculatie met de valuta tegen te gaan. De daarvoor ontwikkelde oplossing wordt een ‘non-deliverable forward’ genoemd.

In tegenstelling tot bij een valutatermijncontract, ontvangt de cliënt op de vervaldag niet de betreffende valuta, maar het positieve of negatieve verschil in waarde van de deviezen gebaseerd op het verschil tussen de vastgelegde NDF-koers en de koers op de vervaldag. Wanneer de toekomstige transactie wordt uitgevoerd, wordt de gerealiseerde winst of het gerealiseerde verlies gecompenseerd door het resultaat van de NDF-transactie.

Wie kan er van Ebury’s diensten gebruikmaken?

We werken samen met stichtingen, ngo’s, private equity-bedrijven en ondernemingen die investeren of projecten steunen in opkomende landen.

Welke exotische valuta gaat volgens jou de komende tijd stijgen en waarom?

Ik zou zeggen de Braziliaanse real (BRL). Deze is door de recente koersdaling een stuk concurrerender geworden. De reële rente in Brazilië is in verhouding tot veel andere landen hoog, dus dat trekt investeerders aan. Het Braziliaanse werkloosheidscijfer is erg laag vergeleken met andere G20-landen. Ik verwacht dat de real dit jaar gelijke pas houdt met de dollar en flink zal stijgen tegen de euro.

Neem contact met ons op via 020 217 0810 voor informatie over transacties in een van de 140 valuta’s. Voor vragen aan Zafeer kunt ons e-mailen op info@ebury.nl.

Lees ook ons onlangs verschenen speciale rapport met de actuele voorspellingen voor de 20 belangrijkste exotische valuta’s.

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.