Conservatives winnen Britse verkiezingen - Wat zijn de gevolgen?

Enrique Díaz-Álvarez08/mei/2015Uncategorised

Na maanden speculatie over een nek-aan nek race tussen Labour en de Conservatives, verraste de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen iedereen. De meesten voorspelden dat er een coalitie van twee of drie partijen zou moeten worden gevormd, maar de door David Cameron geleide Conservative party bleef niet alleen de grootste partij, maar bereikte ook nog eens een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis.

Het pond steeg daardoor met 1,5% tegen de dollar. Ook tegen de euro werd een enorme winst van 2% geboekt door het wegvallen van het risico op een herhaling van de verkiezingen. De Britse valuta bereikte het hoogste punt tegen de dollar in tweeënhalve maand en bereikte bijna het hoogste punt in 2015.

De positieve reactie van het pond had ook te maken met de aanvankelijke verwachting dat de verkiezingen gevolgd zouden worden door moeizame onderhandelingen over een coalitieregering. Toch zullen verdere stijgingen van het Britse pond sterk afhangen van het Amerikaanse arbeidsmarktapport dat vanmiddag verschijnt.

Vooruitkijkend betekent een regering waarin de Conservatives de leiding hebben dat er een grote kans is dat er vóór 2017 een referendum wordt gehouden over EU-lidmaatschap. Debatten over het verlaten van de Europese Unie en Schotse onafhankelijkheid na het enorme succes van de SNP zou op lange termijn de koers van het pond kunnen beïnvloeden.

Lees het volledige rapport van onze hoofdanalist Enrique Diaz. Voor meer informatie over de gevolgen voor uw valutatransacties kunt u ons bereiken op 020 217 0810 of via info@ebury.nl.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.