Herstel Brits pond geremd door inflatierapport Bank of England

Enrique Díaz-Álvarez14/mei/2015Uncategorised

Het indrukwekkende herstel van het Britse pond na de uitslag van de parlementaire verkiezingen en de werkgelegenheidscijfers die op woensdagochtend uitkwamen, werd gestaakt toen woensdagmiddag het inflatierapport van de Bank of England verscheen en voorzitter Mark Carney een vrij verruimingsgezinde speech hield.

Na een matige economische groei in het eerste kwartaal van 2015, werden de groeivoorspellingen voor dit jaar bijgesteld van 2,9% naar 2,5%. Het feit dat de economie in de eurozone aantrekt en de invloed van de Griekse crisis beperkt is, was onvoldoende om aan het eerdere groeicijfer vast te houden.

De verwachting is dat de inflatie gedurende het jaar dicht bij het nulpunt blijft en mogelijk onder nul duikt als de olieprijs de prijzen blijft drukken. Toch zijn er “weinig tekenen” dat deflatie zal toeslaan en als er geen verdere verrassingen zijn, zal de inflatie over twee jaar weer de doelstelling bereiken. Bemoedigend is, dat Carney ondanks de daling van de prijsindex naar een dieptepunt van 0 in februari, geen tekenen ziet dat aankopen worden uitgesteld.

De centrale bank wordt wel pessimistischer over de productiviteit die door een onevenredige groei van het aantal minder productieve banen maar langzaam is verbeterd. Dit blijkt de belangrijkste reden voor de centrale bank om de groeivoorspelling voor de Britse economie te reduceren.

De centrale bank lijkt echter geen probleem te hebben met het feit dat de markten rekening houden met een renteverhoging in het midden van 2016. De rente blijft voorlopig dus stabiel. Uit het inflatierapport blijkt ook dat de rente daarna gestaag zal stijgen tot het midden van 2018. De ambitieuze bezuinigingsplannen van de conservatieve regering zullen hier de komende jaren zeker aan bijdragen.

Lees het volledige artikel van onze hoofdanalist Enrique Diaz. Voor meer informatie over de gevolgen voor uw valutatransacties kunt u ons bereiken op 020 217 0810 of via info@ebury.nl.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.