Koers Euro blijft turbulent

Enrique Díaz-Álvarez01/jun/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De opmars van afgelopen week ontstond ondanks een neerwaartse herziening van de BNP-cijfers, die een regelrechte krimp uitwezen in de VS. Het feit dat de Amerikaanse dollar desondanks wist op te lopen geeft aan dat de markten verder kijken dan de seizoenseffecten die de Amerikaanse cijfers recentelijk hebben gedrukt en kijken vooruit naar een hernieuwde groeiversnelling in de komende drie kwartalen.

De euro deed het binnen deze context beter dan alle andere G-10 valuta, met uitzondering van de Zwitserse frank en wist daardoor het verlies ten opzichte van de dollar minimaal te houden, terwijl het Britse pond ten opzichte van de gemeenschappelijke munt 1% verloor en ongeveer 1,3% tegenover de Amerikaanse dollar.

EUR

De laatste week van deze maand is gewoonlijk een rustige handelsweek voor de Europese valutahandel. Er werd geen belangwekkend economisch nieuws gepubliceerd en de euro handelde lusteloos waarbij de bewegingen die er al waren vooral het gevolg waren van nieuws over de Griekse onderhandelingen.

De overwegend positieve stemming afgelopen vrijdag zorgde ervoor dat de euro het beter deed dan de meeste G-10 valuta. De munt eindigde een fractie lager dan de Amerikaanse dollar. Maar, zolang er geen definitief akkoord wordt bereikt met Griekenland (wat we binnen de komende tien dagen wel verwachten) blijft de euro gevoelig voor scherpe stemmingswisselingen die het gevolg zullen zijn van uitlekkend nieuws over die onderhandelingen.

Alle aandacht verschuift nu naar de aanstaande vergadering van de ECB volgende week. Daarbij zullen twee onderwerpen een hoofdrol spelen. Ten eerste zal Draghi ongetwijfeld worden doorgezaagd over de vooruitgang (of juist het gebrek aan vooruitgang) van de onderhandelingen met Griekenland over een nieuwe overeenkomst. Ten tweede en minstens zo belangrijk is de bekendmaking door de ECB van de jongste cijfers over inflatie en de evaluatie van het QE-programma tot dusver. De markten verwachten geen verandering van belang op beide terreinen en wij zijn er zeker van dat de ECB de markt graag tegemoet komt en zichzelf buiten de schijnwerpers zal houden, terwijl de positieve effecten van de QE de economie van de Eurozone binnen zullen sijpelen.

USD

De Amerikaanse dollar zette op 15 mei een korte termijn laagtepunt neer. Sindsdien steeg de munt in het zelfde hoge tempo waar we sinds oktober 2014 gewend aan waren geraakt. Na de indrukwekkende opmars van afgelopen week is nu 60% goed gemaakt van het verlies dat is ontstaan sinds de bekendmaking van het FOMC op 18 maart

De afgelopen week was belangrijk in de VS, vanwege het vrijgegeven nieuws en de reactive daarop van de markt. Het eerste kwartaal BBP werd herzien van een door het weer beïnvloedde 0.2% naar een nog lagere -0.7%. Het feit dat alle negative pieken tijdens de winterperiode zijn geweest ondersteund de theorie dat dit voornamelijk te maken heeft met problemen afgeleid van seizoensgebondenheid in plaats van fundamentele zwakte in de economie.

De timing van de eerste renteverhoging door de Federal Reserve hangt nog steeds af van de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Daarom zijn alle ogen nu gericht op het payroll report voor afgelopen Mei, welke wordt vrijgegeven volgende week vrijdag.  Op het moment dat er netto 200-250.000 banen zijn gecreëerd zou dit de Federal Reserve op koers houden om de tarieven te verhogen in juli of september van dit jaar.

GBP

De laatste week van de maand is meestal een rustige tijd in het Verenigd Koninkrijk, net voor de aankondigingen van de Bank of England en de bekendmaking van de PMI-graadmeter. Vorige week was daarop geen uitzondering. De enige cijfers waren de eerste herziening van het eerste kwartaal van de BBP cijfers (onveranderd op 1,2% op jaarbasis) en een bescheiden daling van het consumentenvertrouwen.

Daaropvolgend kreeg Sterling geen begeleiding van macro-economische cijfers of aankondigingen met betrekking op het monetaire beleid en volgde de neerwaartse trend ten opzichte van de dollar.

We verwachten dat de PMI-graadmeter voor komende week over het algemeen positief is, in overeenstemming met 2-3% groei in het Verenigd Koninkrijk en verwachten daardoor een eerste renteverhoging door de Bank of England in het eerste kwartaal van 2016.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.