Groei Euro halt toegeroepen door sterke economische data uit Amerika

Enrique Díaz-Álvarez08/jun/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Afgelopen week zag aanvankelijk een sterke groei voor de euro, gedreven door optimisme over de Griekse onderhandelingen. Echter, vanaf donderdagmiddag kwam de euro weer verder onder druk te staan. Zeer sterke cijfers uit de Verenigde Staten, waaronder het payroll report van afgelopen mei zorgde ervoor dat de groei van de euro werd afgeremd tot een bescheiden 1% ten opzichte van de dollar en het pond aan het einde van de week. Verdere problemen in de onderhandelingen met de Griekse regering zorgde ervoor dat de euro een val van 2% heeft meegemaakt van donderdagmiddag tot aan het eind van vrijdag.

EUR

De focus van afgelopen week lag op de ECB vergadering van woensdag, waar Draghi wederom geen opmerkingen heeft gemaakt welke reacties in de markt kan bewerkstelligen. Opmerkelijk was Draghi’s gebrek aan bezorgdheid over de recente verkopen in euro obligaties. Het was echter niet te missen dat de toon van zijn aanbevelingen continue liet doorschemeren dat de financiële markten moeten “wennen aan volatiliteit”. Daarnaast is het vermeldenswaard dat de prognoses voor inflatie en groei in principe ongewijzigd werden gehouden.

Na een reeks van teleurstellend nieuws in de afgelopen weken, was het geruststellend om een ​​bevestiging van de sterke neerwaartse trend in de werkloosheid van de eurozone te ontvangen. Deze viel in april weer terug naar 11,1%. Hoewel dit nog steeds een onaanvaardbaar hoog niveau is, betekend het wel een verbetering ten opzichte van de pieken van boven de 12% zoals deze zichtbaar waren in 2013. De neerwaartse trend is nu stevig gevestigd en lijkt door te zetten.

De positieve trend van de werkloosheidscijfers, de vertraagde effecten van inflatie en het zeer lage renteniveau, ondersteunen de kansen voor Europese groei en we verwachten een bescheiden versnelling tot 2% in de komende drie kwartalen. Dit zou genoeg moeten zijn om de werkloosheid verder naar beneden te drijven, samen met de hulp van de verdere verzwakking ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

USD

De sterke economische gegevens van vorige week ondersteunen onze visie dat de relatief zwakke resultaten van het eerste kwartaal in de VS van tijdelijke aard waren en grotendeels te wijten zijn aan zowel het barre winterweer als seizoensgebonden aanpassingen gebruikt bij het verzamelen van de data.

Het belangrijkste nieuws was zonder twijfel het Payroll Report van mei. De netto groei van de werkgelegenheid viel terug naar 280.000 en 32.000 werden weer toegevoegd aan de eerste ramingen van de voorgaande maanden. Het gemiddelde uurloon bevestigde de sterke toon van het rapport, stijgend met 0,3% voor de maand en 2,3% in het afgelopen jaar. Dit zorgt ervoor dat het uurloon sterk doorgroeit richting de 2,6% stijging zoals eerder gezien in de Employment Cost index in het eerste kwartaal van dit jaar.

Naast dit goede nieuws, was er ook een golf van rapporten over auto verkopen, uitgaven in de bouw en buitenlandse handel, welke allemaal een aangename groei laten zien. We verwachten dat het BBP in het tweede kwartaal terug naar 3% gaat en de Fed voor het eerst sinds 2007, in juli of september van dit jaar, de rente gaat verhogen.

GBP

Vorige week zagen we matig teleurstellend nieuws uit het Verenigd Koninkrijk.

Terwijl de PMI cijfers van producenten een kleine winst rapporteerde, van 51.8 naar 52, is de tegenhanger van de dienstensector scherp gedaald van 59.5 naar 56.5. De 3,0 punt daling is minder dramatisch dan het lijkt, het niveau van 56,5 is nog steeds zeer hoog naar historische maatstaven en de samenstelling van beide graadmeters is nog steeds in overeenstemming met een bovengemiddelde groei van boven de 3%. We zagen beter nieuws uit de hypotheekmarkt, waar de goedkeuringen voor nieuwe huizen steeg naar 68.100, een niveau dat in overeenstemming is met een versnelling van de totale huizenprijzen. Geen nieuws waar Bank of England op aan het wachten is.

Al met al is het nieuws van vorige week is nog steeds in overeenstemming met onze visie van een eerste renteverhoging in het eerste kwartaal van 2016. Dit is eerder dan de markt verwacht wat hoogstwaarschijnlijk de sterling tegen de belangrijkste valuta’s zal steunen, met uitzondering van de dollar.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.