Speciaal rapport - Herziene voorspellingen G4-valuta's

Enrique Díaz-Álvarez19/jun/2015Speciale rapporten

De koersen van de G4-valuta’s worden nog steeds voornamelijk bepaald door het beleid van de centrale banken van de betreffende landen en het toekomstige beleid dat van hen wordt verwacht, zij het een renteverhoging voor de economieën die zich dit kunnen veroorloven of verdere monetaire verruiming waar dit noodzakelijk is.

USD

Het grote aantal oude longposities op de dollar is nu grotendeels gesloten en de Amerikaanse dollar heeft sinds maart zo’n 60% van het verlies goedgemaakt. De precieze timing van de verhoging van de Amerikaanse rente door de Federal Reserve blijft de belangrijkste invloed op de koersontwikkeling van de dollar. We verwachten dat de eerste renteverhoging óf tijdens de julibijeenkomst óf tijdens de septemberbijeenkomst zal worden aangekondigd. Omdat zowel de lonen als de kerninflatie blijven stijgen, is het huidige verruimingsgezinde monetaire beleid niet langer noodzakelijk en we zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van de FOMC-leden er ook zo over denkt.

EUR

De economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 1,6% op jaarbasis. De groei in Spanje en Italië was sterker dan verwacht en voor Italië kwam daarmee eindelijk een einde aan de recessie. Toch zijn er tekenen dat de groei niet boven de 2% uit zal komen. Ook het ontbreken van een definitief akkoord over de Griekse schuldencrisis zorgt voor neerwaartse druk op de euro. Toch blijven we vrij optimistisch en verwachten we dat de partijen tot een compromis komen.

GBP

Het economisch herstel van de Britse economie was met een groei van 1,2% in het eerste kwartaal wat teleurstellend, maar andere indicatoren, met name het consumentenvertrouwen en de PMI wijzen op een sterkere groei. Het lijkt erop ondanks een tegenvallend bbp-cijfer in het eerste kwartaal een groei van 2,0 à 2,5% kunnen verwachten. De werkloosheid daalt nog steeds en de loonstijging ligt iets boven het inflatiecijfer. Ook is er na de overtuigende overwinning van de Conservatieven tijdens de parlementsverkiezingen politieke stabiliteit. Daardoor zal de Bank of England de rente in de lente van 2016 waarschijnlijk kunnen verhogen.

JPY

De Bank of Japan liet de rente tijdens de meibijeenkomst ongewijzigd en stelde haar vooruitzichten iets naar boven bij. De economische groei sinds het begin van 2015 viel met 2,4% iets hoger uit dan verwacht. De inflatie bleef echter ver onder de doelstelling van 2%. Terwijl de Federal Reserve zich klaarmaakt om de rente te verhogen, is de kans groot dat de Bank of Japan de monetaire verruiming juist uitbreidt.

Download hier het volledige speciale rapport met alle grafieken en voorspellingen voor de G4-valuta’s tot het einde van 2017.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.