Dollar daalt door terughoudendheid FOMC

Enrique Díaz-Álvarez22/jun/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Kees Veerman van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Terwijl de investeerders zich deze week vooral richtten op het beleid van de Federal Reserve en een overeenkomst die de impasse tussen Griekenland en de ECB moet doorbreken, was het Britse pond Sterling veruit de best presterende valuta. Het pond steeg met 2% tegen de dollar en ruim 1% tegen de euro, na een forse loongroei in het Verenigd Koninkrijk. De valutamarkten pasten daardoor hun verwachtingen met betrekking tot een Britse renteverhoging door de Bank of England aan. De euro profiteerde kort van een verruimingsgezinde uitspraak van de FOMC op woensdag, maar steeg wegens de onzekerheid over een akkoord met Griekenland nauwelijks. Hoewel er een bescheiden winst op de dollar werd geboekt, veranderde er voor de euro handelsgewogen vrijwel niets. De dollar verloor terrein op alle overige G10-valuta’s behalve de Nieuw-Zeelandse dollar, die opnieuw een moeilijke week had na de renteverlaging door de RBNZ op 10 juni vanwege de achterblijvende groei.

EUR

De hoofdzakelijk secundaire cijfers uit de eurozone werden volledig overschaduwd door de dramatische krantenkoppen over de voortgang van de onderhandelingen tussen de “Euro-instellingen” en de linkse Griekse regering. Afgelopen week kon er geen akkoord worden bereikt, hoewel er aanwijzingen zijn dat de partijen in de zin van budgetdoelstellingen voor de Griekse overheid niet ver meer van elkaar verwijderd zijn. Terwijl deze valuta-update (laat op de zondagavond) wordt geschreven, zijn er van beide kanten op de valreep weer positieve geluiden. Het geduld van de Griekse spaarders raakt snel op en de afgelopen week verloren de Griekse banken opnieuw 5 miljard aan kapitaal. We denken dat tenzij er vandaag (maandag) een akkoord wordt bereikt, Griekenland kapitaalcontroles zal moeten invoeren. Toch hebben we er vertrouwen in dat een akkoord kan worden bereikt en dat die maatregel niet noodzakelijk zal zijn.

USD

De afgelopen week waren alle ogen gericht op de junibijeenkomst van de Federal Reserve (Fed). Zoals vrijwel alle markten en analisten verwachtten, bleef de rente ongewijzigd. De verklaring en notulen verschilden niet veel van die van de maartbijeenkomst. De FOMC verlaagde haar verwachtingen voor groei en werkgelegenheid voor dit jaar iets, terwijl haar prognoses voor de middellange en lange termijn vrijwel gelijk bleven. De inflatieverwachting was vrijwel onveranderd. De cruciale puntengrafiek van de Fed liet een lichte daling zien voor de rente aan het einde van 2016 en 2017. Toch was de verwachting voor het einde van dit jaar met 0,625% ongewijzigd. We verwachten nu dat de renteverhogingen tijdens de september en de decemberbijeenkomst zullen plaatsvinden.

Toch was voorzitter Yellen wat terughoudend over de verbetering van de arbeidsmarkt en bevestigde ze niet of de verhoging in september zal plaatsvinden. De markten zagen dit als een aarzeling en aangezien de meesten rekenen op een renteverhoging dit jaar, daalde hierdoor de dollar handelsgewogen met 1%. We denken dat een lichte stijging van de loongroei en de kerninflatie – de kerninflatie over de laatste drie maanden is nu 2,5% op jaarbasis – de Fed voldoende zekerheid zal geven om de twee verwachte renteverhogingen dit jaar door te voeren.

GBP

Het Britse macro-economische nieuws van de afgelopen week ondersteunde onze verwachting van een renteverhoging door de Bank of England in het eerste kwartaal van 2016. De gemiddelde stijging van de wekelijkse salarissen in de drie maanden tot eind april was 2,7% op jaarbasis. De nominale inflatie ligt daarentegen vlak boven het nulpunt en de kerninflatie kwam uit op bijna 1% op jaarbasis. De Bank of England herinnerde ons er vorige week in haar notulen aan dat de loongroei voor de MPC-leden de belangrijkste maatstaf is. De cijfers van de afgelopen week (die nog niet uit waren toen de notulen werden gepubliceerd) zullen de MPC gerustgesteld hebben en stijgende huizenprijzen zijn een verdere reden voor een renteverhoging. De rentemarkten pasten hun verwachtingen hierop aan en de flinke stijging van het pond tegen vrijwel iedere andere G10-valuta verraste ons niet.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.