Grieks referendum over voorstel Trojka vergroot risico Grexit – Euro zwaar getroffen

Enrique Díaz-Álvarez29/jun/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Grieks referendum

De wereldwijde valutamarkten hielden de afgelopen week hun adem in terwijl er maar weinig nieuws te melden was en de ene na de andere krantenkop speculeerde over scenario’s. Pas op vrijdag na het sluiten van de beurzen werd bekend dat de Griekse regering op 5 juli een referendum zal houden over het laatste voorstel van de Trojka. Nog schokkender was dat premier Tsipras aankondigde dat de Griekse regering de kiezers zou aanraden om het voorstel te verwerpen.

De wanhopige vergaderingen van dit weekend deden denken aan de ergste dagen van eurocrisis en de beurscrash van 2008. Griekenland vroeg om een verlenging van het huidige hulpprogramma dat op 30 juni afloopt, om de periode tot het referendum te overbruggen, maar dat verzoek werd meteen afgewezen. Daarmee begon voor de Griekse banken de lang gevreesde bank-run: lange rijen voor pinautomaten die volledig werden leeggehaald. Op zondag werd de liquiditeitshulp aan Griekse banken op het huidige niveau bevroren. De Griekse banken moesten hierdoor hun deuren sluiten en deze gaan tot 6 juli niet meer open. Ook daarna zullen geldopnames en transacties aan strenge regels gebonden zijn.

Uit deze berichten blijkt dat het conflict tussen de Griekse overheid en de Troika nu definitief is geëscaleerd en dat de kans op een Grexit nu aanmerkelijk groter is dan afgelopen donderdag, toen we er nog van uitgingen dat er vandaag een akkoord zou zijn. Toch zien we nog en paar lichtpuntjes en denken we dat er ook in de huidige situatie kans blijft op een overeenkomst.

  • Laat op de zondagavond kwam de Trojka met alweer een herziene versie van hun voorstel dat met een lagere btw voor de toerismesector iets dichter bij het Griekse standpunt kwam. De ECB bevestigde dat er “op alle niveaus” verder wordt onderhandeld en ook het Amerikaanse Ministerie van Financiën oefent op alle partijen druk uit om de onderhandelingen voort te zetten. Het feit dat de Trojka al aan een nieuw voorstel werkte toen de Griekse regering de onderhandelingen afbrak, suggereert dat het huidige voorstel geen ultimatum is en er nog meer water bij de wijn kan.
  • Uit de eerste opiniepeilingen die dit weekend uitkwamen, bleek dat een grote meerderheid van de Grieken het voorstel van de Trojka aan zou nemen. De Griekse Minister van Financiën Varoufakis suggereerde op zijn blog dat hij verwacht dat de Grieken in tegenstelling tot de regering het voorstel zouden willen aannemen en dat de zelfs de regering van gedachten zou kunnen veranderen als er nog een beter voorstel komt.
  • Er zijn dus aanwijzingen dat er een uitweg is uit de huidige crisis: een kleine verbetering van de voorwaarden voor de Griekse regering. Vooral schuldsanering, wat op lange termijn onvermijdelijk is, zou de Griekse overheid over kunnen halen en de radicale Syriza als minderheid uit kunnen sluiten.

Toch blijft dit speculatie. De euro en de aandelenbeurzen zijn sterk gedaald. We denken dat dit het gevolg is van het optimisme van veel handelaren en investeerders dat na het afgelopen weekend ongegrond lijkt. De situatie blijft extreem veranderlijk en we houden u op de hoogte.

GBP

Het enige nieuws in een week met nauwelijks macro-economische cijfers was een interview met MPC-lid Martin Weale in de Financial Times waarin hij suggereerde dat hij tijdens de augustusbijeenkomst vóór een renteverhoging zou stemmen. Zowel de kerninflatie als de lonen stijgen waardoor een eerste renteverhoging in het eerste kwartaal van 2016 mogelijk wordt. Het feit dat het pond na het nieuws over Griekenland dit weekend niet veel verloor op de dollar, wijst erop dat de markten al op deze renteverhoging rekenen.

EUR

De inkoopmanagersindex maakte in juni de daling van de voorgaande maand weer goed. De huidige samengestelde index wijst met 54,1 op een bbp-groei van rond de 2%. Toch zijn er ondanks het gunstige huidige klimaat geen tekenen dat de economie van de eurozone sneller kan groeien dan 2%.

USD

De meeste secundaire cijfers uit de VS waren de afgelopen week positief. De bbp-groei in het eerste kwartaal werd bijgesteld van -0,7% naar -0,2%. De consumentenuitgaven stegen in mei met 0,6% op maandbasis en de cijfers van de afgelopen maanden werden naar boven bijgesteld. We verwachten nog steeds dat de eerste renteverhoging in september plaatsvindt, maar de arbeidsmarktcijfers van aanstaande donderdag moeten dit nog bevestigen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.