Speciaal rapport - Euro daalt sterk door escalatie Griekse crisis

Enrique Díaz-Álvarez30/jun/2015Speciale rapporten

De valutamarkten die al weken nauwlettend de onderhandelingen met Griekenland volgen, werden verrast toen deze het afgelopen weekend plotseling een andere wending namen. Nadat het nieuws over het referendum bekend werd, daalde de euro sterk en bereikte deze tegen de dollar het laagste punt sinds een maand. Hoewel veel van dit verlies tijdens Aziatische handelsuren werd goedgemaakt, had de euro 0,8% verloren op de dollar en 0,4% op het pond toen de Europese markten weer opengingen. Dit is volgens ons een teken dat veel handelaren en investeerders optimistisch waren over de kans op een overeenkomst en door het nieuws van dit weekend hun mening hebben bijgesteld. Ook toen de valutamarkten op maandagochtend weer opengingen, kelderde de koers van de euro ten opzichte van alle overige grote valuta’s.

De kans op een “Grexit” is nu een stuk groter dan afgelopen donderdag, toen we er nog van uitgingen dat er binnen enkele dagen een overeenkomst zou zijn. Toch zien we een paar lichtpuntjes en denken we dat er ook in de huidige situatie kans blijft op een overeenkomst.

Lees ons speciale rapport over de Griekse crisis voor onze analyse van de ontwikkelingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.