Euro blijft dalen terwijl Griekse ‘nee’-stem kans op vertrek uit eurozone vergroot

Enrique Díaz-Álvarez06/jul/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 3 minuten brengt Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Net als de week daarvoor werden de afgelopen week de ontwikkelingen op de valutamarkten voornamelijk – en in het geval van de euro volledig – gedomineerd door het nieuws uit Griekenland. Het referendum werd geen nek-aan-nekrace zoals verwacht. De Griekse kiezers stemden massaal tegen het laatste voorstel van de geldschieters. Dit was goed voor de politieke reputatie van premier Tsipras in Griekenland. De kans dat Griekenland de eurozone zal verlaten, neemt dan ook toe en we schatten dat deze nu circa 60% is.

Het stopzetten van de noodhulp aan Griekenland is een drastische stap waarvoor in de Raad een tweederdemeerderheid nodig is. Dat scenario is momenteel onwaarschijnlijk, want het harde standpunt van Duitsland en het meer gematigde standpunt van Frankrijk liggen ver uit elkaar. Toch dringt de tijd, want de Griekse banken mogen geen euro’s meer uitgeven. Zonder geld kan de Griekse economie niet functioneren en de behoefte aan een alternatief voor de euro neemt dagelijks toe.

Alle ogen zijn nu gericht op de het gesprek tussen Frankrijk en Duitsland op maandag en het noodoverleg van de Europese leiders op dinsdag. We houden u op de hoogte.

EUR

De werkloosheid in de eurozone blijft snel dalen, zij het van een erg hoog niveau. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de consumentenuitgaven in mei opnieuw iets stegen. Deze cijfers ondersteunen onze verwachting van een jaarlijkse bbp-groei van rond de 2%. Hierbij zijn de gevolgen van de Griekse crisis op lange termijn echter buiten beschouwing gelaten.

USD

Terwijl de valutahandelaren zich normaal gezien volledig richten op de maandelijkse arbeidsmarktcijfers, werden deze overschaduwd door het nieuws uit Griekenland. De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers waren echter met in juni 233.000 nieuwe banen opnieuw goed. De overige cijfers waren gemengd. Positief was de sterke daling van de werkloosheid naar 5,3%. De lonengroei vertraagde echter naar van 2,7% naar 2% op jaarbasis. Zonder de crisis in Griekenland zouden deze arbeidsmarktcijfers een Amerikaanse renteverhoging in september waarschijnlijker maken.

GBP

De afgelopen week werd de bbp-groei in het eerste kwartaal met 1,6% op jaarbasis iets naar boven bijgesteld. Ook de groeicijfers voor 2014 werden naar boven bijgesteld. Deze bevestiging van Britse groei hielp het pond om het verlies ten opzichte van de Amerikaanse dollar te beperken. Het pond daalde met slechts 1% tegen de dollar en steeg met een vergelijkbaar percentage tegen de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.