Speciaal rapport Grieks referendum: 61% stemt tegen voorstel Europese geldschieters

Enrique Díaz-Álvarez06/jul/2015Speciale rapporten

Terwijl de stemmen van het referendum op zondagavond binnendruppelden en de uitslag langzaam duidelijk werd, daalde de euro tegen alle andere grote valuta’s. De euro verloor 1,1% op de Amerikaanse dollar en 0,7% op het Britse pond (figuur 1). Toch werd veel van dit verlies weer goedgemaakt toen de markt in Londen weer openging en ging de euro weer richting de slotkoers van afgelopen vrijdag.

De Grieken lieten duidelijk weten dat ze de voorwaarden van de geldschieters niet accepteerden, wat zeker goed was voor de politieke reputatie van premier Tsipras in Griekenland. Toch leidde deze uitslag ook tot het vertrek van Minister van Financiën Yanis Varoufakis. Het feit dat een ‘nee’-stem een stap dichter bij het verlaten van de eurozone kon betekenen, was voor de Griekse kiezers geen reden om de voorwaarden van de crediteurs aan te nemen. De kans dat Griekenland de eurozone zal verlaten, neemt dan ook toe en we schatten dat deze nu circa 60% is.

Of Griekenland binnen de eurozone blijft, hangt nu volledig af van de bereidheid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de Griekse banken van noodhulp te blijven voorzien. De ECB kan nu op ieder moment het uittreden van Griekenland forceren door de noodhulp (ELA) stop te zetten. De Griekse banken zouden dan pas weer open kunnen zodra Griekenland een nieuwe nationale munt heeft. Het alternatief is dat de noodhulp op het huidige niveau wordt gehandhaafd, waardoor de impasse wordt verlengd totdat de onderhandelingen (hopelijk) worden hervat.

Download het volledige speciale rapport over het Griekse referendum.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.