Griekenland sluit akkoord met schuldeisers eurozone

Enrique Díaz-Álvarez13/jul/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Paul Erdmann en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Na zeventien uur durende onderhandelingen die afgelopen zondag begonnen en tot vroeg deze ochtend duurden, bereikte de Griekse regering eindelijk een akkoord met de crediteurs in de eurozone over een derde financiële reddingsoperatie voor Griekenland. De leiders van de eurolanden werden het in Brussel op het laatste moment eens over hoe de Griekse schuld moet worden afbetaald en vermeden daarmee een “Grexit” waardoor Griekenland de eurozone zou verlaten.

Kernpunten van het akkoord
De details van de overeenkomst zijn voorlopig nog onduidelijk, maar vanochtend werd wel een aantal kernpunten bekend. De schuldeisers hebben afgedwongen dat Griekenland de komende dagen een aantal van de criteria vastlegt in wetgeving. Ook blijkt dat het controversiële fonds van overheidsactiva zal worden gebruikt om de Griekse banken weer van kapitaal te voorzien. Verder verwachten we dat de noodliquiditeitssteun (ELA) aan Griekse banken zal worden uitgebreid zodra het Griekse Parlement maatregelen neemt om deze weer te kunnen openen. Nu er een overeenkomst is bereikt, is er eigenlijk geen reden meer om geld op te nemen en het kan goed zijn dat er zelfs weer stortingen worden gedaan. Al met al betekent dit dat de Europese Unie Griekenland zal blijven steunen.

Duits voorstel op 1 A4-tje
Eerder op zondag leek premier Tsipras vrijwel alle belangrijke eisen van de crediteurs in te hebben gewilligd. Het Griekse voorstel dat blijkbaar in samenwerking met Frankrijk tot stand was gekomen, leek in feite een capitulatie van Griekenland en de meeste analisten verwachtten dat er dit weekend een akkoord zou zijn. Toch ontstond daarover twijfel toen de Duitse regering de markten schokte met een voorstel dat maar één pagina besloeg en waarin Griekenland de keuze kreeg tussen een extreem strenge voorwaarden en een schorsing uit de eurozone van vijf jaar.

Deze voorwaarden leken met opzet te zijn geschreven om onaanvaardbaar te zijn. Zo moest 50 miljard euro uit de Griekse schatkist onmiddellijk als borg onder Duits beheer worden geplaatst en dat was nog maar het begin van de lijst strenge eisen. Deze actie van de Duitse Minister van Financiën Schäuble kan het beste worden omschreven als het gooien van een bom. De verwoede onderhandelingen die hierop volgden, leidden vanochtend vroeg tot een akkoord toen de Londense markten alweer open waren.

Hoewel de euro zich vanochtend iets herstelde na dit positieve nieuws voor de eurozone, verwachten we geen verdere grote koersbewegingen. De markten reageerden optimistischer op het Griekse akkoord dan de meeste media en analisten. Toch betekent dit dat de renteverhoging door de Federal Reserve, die in september wordt verwacht, doorgaat en dat de euro daardoor zal blijven dalen.

EUR

De afgelopen week waren er in de eurozone weinig verrassende cijfers en de bbp-groei in het tweede kwartaal lijkt nog steeds op 2% uit te komen. De Duitse industriële productie steeg in mei met 2,1% iets minder sterk dan verwacht en bedraagt voor het tweede kwartaal tot nu toe gemiddeld 1,6%. Deze relatieve zwakte wordt gecompenseerd door sterke detailhandelscijfers. Zodra volgende week de cijfers voor de industriële productie in de gehele eurozone binnen zijn, hebben en we een beter beeld van de situatie. Toch zullen we ook dan het effect van de crisis in Griekenland nog niet zien, aangezien de cijfers voor mei pas net binnen zijn gekomen.

USD

Het JOLTS-rapport van het Bureau of Labor Statistics biedt meer inzicht in de arbeidsmarkt dan alleen de kerncijfers over nieuwe banen en werkloosheid die vaak in het nieuws verschijnen. De meicijfers wijzen op een sterke banengroei. Het maandelijkse aantal nieuwe banen bleef groeien en is nu op jaarbasis 20% hoger dan in december 2014. Momenteel is er een record aantal nieuwe vacatures van 0.6 per werkloze. Deze gestage verbetering ondersteunt de renteplannen van Yellen voor 2015. Toch bleek tijdens de notulen van hun laatste bijeenkomst dat de Federal Reserve zich ernstige zorgen maakt over de politieke gevolgen van de Griekse crisis. Nu er een akkoord is over Griekenland, valt er in ieder geval één barrière voor een renteverhoging in september weg.

GBP

Ondanks het feit dat de Griekse crisis overal de aandacht opeiste, was er afgelopen week in Groot-Brittannië wel degelijk belangrijk nieuws. De rijksbegroting leidde tot verschillende macro-economische verschuivingen. Zo werd de belastingdruk op verhuurders met hoge inkomens verhoogd, het minimuminkomen via de inkomstenbelasting bijgesteld en kwam er een einde aan de “niet-residentenstatus” voor buitenlanders wiens buitenlandse inkomsten tot voort kort onbelast bleven. Toch zijn de macro-economische effecten van deze veranderingen met extra uitgaven van circa 0,2% van het bbp in 2016 vrij klein. Ander belangrijk nieuws was een rentevergadering van de Bank of England waarin werd besloten dat de basisrente voor het opkopen van overheidsobligaties gelijk zou blijven. Zowel de rijksbegroting als de bijeenkomst van de Bank of England hadden weinig invloed op de valutamarkten, maar het Britse pond was wel vrij instabiel voordat de week werd afgesloten met een verlies van circa 0,7% tegen de dollar en circa 1% tegen de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.