Verschuivingen binnen de Nederlandse import

Hidde Rupp13/jul/2015Uncategorised

In het eerste kwartaal van 2015 kwam 54,6% van de Nederlandse import van buiten de eurozone, terwijl maar liefst 72,2% hier werd afgezet. Dit heeft deels te maken met het feit dat de Nederlandse industrie zich steeds meer in technologische geavanceerde producten specialiseert, maar vooral met het feit dat de Nederlandse export steeds meer afhankelijk wordt van wederuitvoer. Volgens het CBS is 62% van de goederenimport vanuit China bestemd voor wederuitvoer naar onze grootste afnemers binnen de Eurozone zoals Duitsland.

Dankzij haar geografische ligging is Nederland en dan vooral de Rotterdamse haven bij uitstek geschikt voor wederuitvoer. Deze is de afgelopen decennia gestegen en ook goederen van Nederlandse makelij bevatten steeds meer buitenlandse grondstoffen of halffabricaten. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste verschuivingen in de herkomst van de Nederlandse import en het soort goederen dat we invoeren.

De 10 grootste stijgers dalers binnen de Nederlandse import

Volgens cijfers van het CBS steeg in april 2015 het volume van de Nederlandse import met 1,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Er vonden echter ook veel verschuivingen plaats. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschuivingen in handelspartners en soorten goederen.
Top 10 stijgers importlanden 2013-2014

Kwaliteit importgoederen neemt toe

De import van goederen uit Litouwen, het nieuwste lid van de Eurozone, maakte procentueel de grootste groei door. De import uit dit euroland blijft bescheiden, maar nam tussen 2013 en 2014 wel met 80% toe tot ruim 1 miljard euro. China was de grootste absolute stijger gevolgd door Maleisië en Ierland. China ligt nu als importland op de derde plaats vlak achter België.

“De import uit China is vooral prijsgedreven. De kwaliteit van de Chinese producten neemt gemiddeld toe. Bovendien drukt de huidige overcapaciteit in China de prijzen”, aldus Rob Adrichem, Country Manager van Ebury Benelux.
Top 10 dalers importlanden 2013-2014
Hoewel de import uit Malta tussen 2013 en 2014 procentueel het sterkste daalde, verloren India, Algerije, Denemarken Brazilië het meest in importwaarde. De import uit Rusland daalde met ruim 11% en komt niet in de grafiek voor. Door de sancties tegen Rusland en de Russische tegenmaatregelen leed de import uit Rusland het grootste verlies in absolute zin.
Top 10 stijgers import goederen 2013-2014

Minder grondstoffen, meer halffabricaten

De importcategorieën die de grootste procentuele stijging lieten zien, waren steenkoolgas en machines voor de textiel- en lederindustrie. In absolute zin steeg de import van niet-eetbare grondstoffen, dierlijke en plantaardige oliën en fabricaten het meest.

Country Manager Rob Adrichem: “Veel van onze klanten in de maakindustrie importeren steeds meer halffabricaten om kosten te drukken. De traditionele grondstofleveranciers voegen meer waarde toe en dit biedt fabrikanten een mogelijkheid om hun kosten te drukken. De kwaliteit van het eindproduct moet echter gewaarborgd blijven, dus vindt de productie nog steeds in Nederland plaats. Zodra één bedrijf hiermee succes heeft, is de rest van de sector vaak gedwongen om hierin mee te gaan.”
Top 10 dalers import goederen 2013-2014
Kopererts, zilver en goud waren tussen 2013 en 2014 de handelsgoederen waarvan de importwaarde procentueel het sterkste daalde. De grootste absolute dalingen vonden plaats binnen de categorieën minerale brandstoffen, machines en vervoersmateriaal en diverse gefabriceerde goederen.

De importdaling van kopererts, zilver en niet-monetair goud is te verklaren door een industriële verschuiving. Er is in Nederland niet veel smelt- en raffinagecapaciteit, maar koper en zilver uit Zuid-Amerika werden vooral via de Rotterdamse haven geïmporteerd en van daaruit doorgevoerd. Goud en platina Is voornamelijk uit Afrika afkomstig en is bestemd voor de Europese smelt- en raffinagecentra. Deze metalen worden nu vooral door China ingekocht waar de smelt en raffinage capaciteit de afgelopen Jaren flink is uitgebreid, Aldus Mark Hewlett, Head of Commodities bij Ebury.

Voor vragen over opkomende landen, betalen in lokale valuta’s en importfinanciering kunt u altijd bij ons terecht. Wij nemen graag de tijd voor een vrijblijvend gesprek over de situatie binnen uw onderneming of over uw plannen. Bel ons op 020 217 0810 of stuur uw vraag naar info@ebury.nl.

Bronnen: CBS, SMO

Lees ook:
De snelst groeiende importlanden van 2014
Speciaal rapport Chinese yuan renminbi (CNY)
Ebury breidt aantal beschikbare valuta’s uit naar 140

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.