Speciaal rapport - Griekenland blijft in de eurozone na akkoord met schuldeisers

Enrique Díaz-Álvarez14/jul/2015Speciale rapporten

Na zeventien lange uren van onderhandelingen bereikte de Griekse regering op maandagochtend eindelijk een unaniem akkoord met haar crediteurs over een derde financiële reddingsoperatie voor Griekenland. We waren er al lang van overtuigd dat een oplossing voor dit voortslepende conflict mogelijk was. Ondanks de onzekerheid die het Griekse referendum met zich meebracht, werd op het laatste moment op maandagochtend een akkoord bereikt.

Door dit akkoord wist Griekenland noodsteun ter waarde van 35 miljard euro binnen te halen die de groei van de Griekse economie weer op gang moet helpen. Hoewel er geen schulden zijn kwijtgescholden, zal er wel een herstructurering plaatsvinden waardoor de aflossing langer wordt uitgesteld. Het directe gevolg voor Griekenland is dat het land in de eurozone kan blijven – iets wat de afgelopen weken en maanden erg onzeker was.

De details van de overeenkomst die maandagochtend werd bereikt, zijn voorlopig nog onduidelijk, maar wel werd een aantal kernpunten bekend. De schuldeisers hebben afgedwongen dat Griekenland gedurende de komende dagen een aantal van de criteria vastlegt in wetgeving. Ook blijkt dat het controversiële fonds van overheidsactiva zal worden gebruikt om de Griekse banken weer van kapitaal te voorzien.

We verwachten dat de noodliquiditeitssteun (ELA) aan Griekse banken zal worden uitgebreid zodra het Griekse Parlement maatregelen neemt om deze weer te kunnen openen. Nu er een overeenkomst is bereikt, is er eigenlijk geen reden meer om geld op te nemen en het kan goed zijn dat er zelfs weer stortingen worden gedaan. Al met al betekent dit dat de Europese Unie Griekenland zal blijven steunen.

Download het volledige speciale rapport met de analyse van Enrique Diaz.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.