Euro daalt verder tegen pond en dollar door contrast in monetair beleid

Enrique Díaz-Álvarez20/jul/2015Video's

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman, Paul Erdmann en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De afgelopen week zorgden de valutamarkten opnieuw voor een verrassing. Griekenland bereikte op het laatste moment een akkoord met haar schuldeisers waarin deze bijna al hun eisen ingewilligd zagen. Het Griekse parlement stemde op woensdag met een grote meerderheid voor de zeer strenge maatregelen die een voorwaarde vormden voor het uitbreiden van de noodliquiditeitssteun. Toch ondervond de euro hiervan nauwelijks steun. Fed-voorzitter Yellen, gouverneur Carney van de Bank of England (BoE) en MPC-lid Miles deden vorige week verkrappingsgezinde uitspraken. De ECB bevestigde daarentegen haar intentie om het volledige monetaire verruimingsprogramma uit te voeren. Nu de Griekse crisis uit het nieuws is verdwenen, richten de markten zich weer volledig op het contrast in monetair beleid tussen de eurozone en VS en het Verenigd Koninkrijk. Daardoor daalde de euro met ruim 2% tegen zowel het pond als de dollar. Een van de kleine valuta’s die het deze week moeilijk had, was de Nieuw-Zeelandse dollar die reageerde op een daling van de melkprijs, het belangrijkste exportproduct van Nieuw-Zeeland.

EUR

Afgelopen maandagochtend bereikte de Griekse regering na een marathonoverleg eindelijk een akkoord met haar schuldeisers. De Trojka dreigde Griekenland direct uit de eurozone te zetten, tenzij het Griekse parlement in ruil voor het uitbreiden van de noodliquiditeitssteun een aantal drastische maatregelen in wetgeving zou omzetten. Na het goedkeuren van de maatregelen, richt Griekenland zich nu op de heropening van de banken. ECB-president Draghi zorgde voor een lichtpuntje in deze betreurenswaardige situatie en verhoogde de noodliquiditeitssteun aan Griekse banken iets. Ook gaf hij aan dat een verdere verhoging mogelijk was en Griekse staatsobligaties konden worden opgekocht zodra het eerste hervormingsprogramma is afgerond.

Na positieve berichten over Griekenland, werden er in de eurozone tegenvallende cijfers gepubliceerd. De industriële productie viel tegen en daalde in mei met 0,4% waardoor het groeicijfer voor het tweede kwartaal bijna 1% onder dat van het eerste kwartaal terechtkwam. De kerninflatie daalde met 0,1% naar 0,8%, wat doet vermoeden dat de snelle stijging richting 2% die de ECB verwachtte te optimistisch was. In ieder geval richten de valutamarkten zich nu volledig op het uiteenlopende monetaire beleid en de euro lijkt in die situatie alleen maar te kunnen dalen.

USD

De Amerikaanse detailhandelscijfers voor juni vielen de afgelopen week flink tegen met een daling van 0,3%, terwijl er een stijging was verwacht. Het kerncijfer waarin auto- en benzineverkopen buiten beschouwing worden verlaten, daalde ook met 0,1%. Ook het groeicijfer voor april werd naar beneden bijgesteld. Toch blijven de Amerikaanse detailhandelscijfers de meest veranderlijke en herziene cijfers en we wachten het groeicijfer voor juli af voordat we hier conclusies op baseren. Ook de valutamarkten reageerden relatief gelaten er richtten zich eerder op de verkrappingsgezinde uitspraken van Fed-voorzitter Yellen die haar intentie bevestigde om de Amerikaanse rente dit jaar te verhogen. Daardoor steeg de dollar tegen vrijwel alle overige G10-valuta’s.

GBP

Onze verwachtingen van een renteverhoging door de Bank of England in het eerste kwartaal van 2016 werden bevestigd door niemand minder van BoE-gouverneur Mark Carney. Tijdens de bijeenkomst van het Treasury Select Committee zei hij: “Het moment dat de rente kan worden verhoogd, komt steeds dichterbij.” Zijn verkrappingsgezinde houding werd gesteund door een sterke loongroei. Het MPC noemde loongroei eerder als de belangrijkste factor in de timing van de eerste renteverhoging. In mei stegen de lonen inclusief bonussen met 3,2% op jaarbasis, vergeleken met een stijging van 2,7% op jaarbasis in april. Met ruim 2% boven de kerninflatie komt dat neer op een flinke reële groei van de inkomens. Nu het risico op een escalatie in Griekenland is afgenomen, zijn we zekerder van onze verwachting: Het meest waarschijnlijke moment voor het MPC om de Britse rente te verhogen is de februaribijeenkomst. Daarom hebben we onze voorspelling voor het pond tegen de meeste overige G10-valuta’s iets naar boven bijgesteld.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.