De snelst groeiende importlanden van 2014

Hidde Rupp21/jul/2015Uncategorised

Eerder bespraken we het groeiende belang van de wederuitvoer voor de Nederlandse export en de invloed die dit heeft op de soorten goederen die we importeren en de landen waar deze worden ingekocht. De internationale concurrentiepositie van exportlanden en het politieke en monetaire beleid zijn natuurlijk ook van grote invloed op de internationale handelsstromen.

Hieronder bespreken we de twee landen die tussen 2013 en 2014 procentueel en in absolute zin de grootste groei hebben doorgemaakt als invoerlanden voor Nederland.

Litouwen

De import uit Litouwen nam tussen 2013 en 2014 met 80% toe naar ruim 1 miljard euro. Daardoor kwam Litouwen als importland voor Nederland op de 43e plaats terecht.

Van Sovjetunie naar Europese Unie
Na het uiteenvallen van de Sovjetunie, kreeg Litouwen toegang tot meer markten dan ooit tevoren. Rusland bleef een belangrijke handelspartner, maar het aandeel van het westen in de internationale handel van Litouwen groeide tussen 1990 en 1995 van 15% naar 60%. In 1994 werd er een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten. De kwaliteit van Litouwse producten verbeterde snel en naarmate de afhankelijkheid van Rusland afnam, richtte de economie zich meer op diensten en exportgoederen voor het westen. In 2004 werd Litouwen lid van de EU en trad het land toe tot de gemeenschappelijke markt. Omdat de belangrijkste economische hervormingen al hadden plaatsgevonden, was de aansluiting vooral van politiek belang.

Invoering van de euro
In februari 2002 werd de lita gekoppeld aan de euro en die koppeling bleef tot de introductie van de euro in januari 2015 in stand. Op dat moment kwam de Litouwse economie in deflatie terecht, maar deze begint alweer terug te lopen naar het nulpunt. De rente ligt met 0,3% een kwart procent boven die van de eurozone.

China

China is voor Nederland na Duitsland en België het belangrijkste importland. Tussen 2013 en 2014 groeide de Nederlandse import uit China met ruim 13% en 4,2 miljard euro waarmee China de grootste absolute stijger was onder de importlanden.

Dalende economische groei
De groei van de Chinese economie nam in het eerste kwartaal van 2015 sterk af. De afgelopen drie maanden groeide de Chinese economie met 7% vergeleken met dezelfde periode in 2014. De reële groei viel waarschijnlijk echter lager uit en mogelijk wordt de groeidoelstelling van 7% voor 2015 niet gehaald. Ook de exportcijfers zijn de laatste tijd vrij zwak, wat mogelijk te wijten is aan de appreciatie van de Chinese yuan die aan de Amerikaanse dollar gekoppeld is.

Groeistimuleriung
De Chinese overheid maakt zich hier zorgen over en probeert de economie te stimuleren. Enerzijds zal het gaan om investeringen in de infrastructuur, maar premier Li Keqiang gaf ook aan dat de economie meer moet gaan draaien op binnenlandse consumptie. Ook zijn de reserveverplichtingen voor banken gereduceerd waardoor ze meer kunnen uitlenen en werd de rentevoet voor de derde keer in 6 maanden met 25 punten verlaagd naar 5,1%. Door de afname van de inflatie (in februari daalde deze van 2,5 naar 2% op jaarbasis en momenteel bedraagt deze zelfs 1,4%) blijft de reële rente ongeveer gelijk.

Deregulering
Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie gaf Li Keqiang aan dat hij het ondernemerschap wil stimuleren door de bureaucratie en het aantal benodigde vergunningen voor nieuwe ondernemingen terug te brengen. Ook op het gebied van internationale handel zijn de regels de laatste jaren versoepeld. Ook op de valutamarkten wordt de regulering afgebouwd en de centrale bank wil minder gaan interveniëren in de koers van de yuan.

Bronnen:
Country Report on Lithuania (UvA), www.tradingeconomics.com, Wikipedia

Neem contact met ons op voor vragen over deze en andere importmarkten. We bespreken graag uw persoonlijke situatie en beantwoorden natuurlijk al uw vragen over valutatransacties.
Bel ons op 020 217 0810 of e-mail ons via info@ebury.nl.

Lees ook:
Verschuivingen binnen de Nederlandse import
Speciaal rapport Chinese yuan renminbi (CNY)
Ebury breidt aantal beschikbare valuta’s uit naar 140

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.