Euro herstelt zich, maar groei eurozone komt niet boven 2% uit

Enrique Díaz-Álvarez27/jul/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De afgelopen week keerde de rust op de valutamarkten terug. De Griekse crisis is grotendeels uit het nieuws verdwenen en ook de centrale banken hadden niet veel verrassend nieuws. De euro leed nauwelijks onder de licht tegenvallende cijfers en het Britse pond leverde de koerswinst van het begin van de week in nadat de teleurstellende Britse detailhandelscijfers werden gepubliceerd. Het komt maar zelden voor, maar afgelopen week deed het pond het slechter dan zowel de euro als de dollar met een verlies van 2% tegen de euro en 0,5% tegen de dollar.

Buiten de valutamarkten is een van de belangrijkste financiële ontwikkelingen de aanhoudende daling van grondstofprijzen. Volgens verschillende schattingen bereikte deze afgelopen week een 13-jarig dieptepunt, nadat de vraag naar grondstoffen vanuit China zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt.

EUR

De Europese markten lijken zich minder zorgen te maken over Griekenland. Het Griekse parlement keurde een nieuwe serie maatregelen goed die de voorwaarde vormden voor verdere onderhandelingen over een derde financiële reddingsoperatie. Het economische nieuws was licht teleurstellend. De cruciale samengestelde PMI-graadmeter voor industriële activiteit daalde met 0,5 punten van 54,2 naar 53,7, een cijfer dat nog steeds op gematigde groei duidt. Toch is het zorgwekkend dat de economie van de eurozone na alle tegenslagen en met al zijn onderbenutte capaciteit volgens de PMI niet sneller kan groeien dan 2% op jaarbasis. De euro steeg tegen de Amerikaanse dollar en nog sterker tegen het Britse pond. Toch beweegt de euro zich sinds het akkoord met Griekenland tegen de dollar niet buiten de bandbreedte van 1,08 – 1,12.

USD

De afgelopen week was het Amerikaanse economische nieuws vooral van secundaire aard. Het weinige nieuws dat er was, was wel bemoedigend. De verkopen van nieuwe woningen bereikten het hoogste punt van de huidige groeicyclus en het wekelijkse werkloosheidscijfer bereikte met slechts 255.000 het laagste punt in ruim 20 jaar. Deze enorme daling belooft veel goeds voor het banenrapport van juli dat begin augustus wordt verwacht. Dit rapport zal een cruciale factor zijn in de beslissing over een renteverhoging door de Fed in september. Volgende week zullen een ietwat gedateerd bbp-cijfer voor het tweede kwartaal en de notulen van de julibijeenkomst van de Fed worden gepubliceerd. We verwachten dat deze notulen iets meer zullen onthullen over een renteverhoging in september, die de dollar zou steunen ten opzichte van de andere grote valuta’s.

GBP

Hoewel de valutamarkten zich eerder richtten op de tegenvallende detailhandelscijfers, denken we dat notulen van de junibijeenkomst betekenisvoller waren, aangezien de detailhandelsverkopen zeer volatiel van aard zijn. De twee leden die in juni nog vóór een renteverhoging stemden, hebben zich nu bij de meerderheid aangesloten. Het feit dat er met 9 tegen 0 tegen een renteverhoging werd gestemd, had echter vooral te maken met de zorgen bij “sommige leden” over de Griekse crisis. Nu het directe gevaar hiervan geweken is, verwachten we dat drie leden tijdens de augustusbijeenkomst vóór een directe renteverhoging zullen stemmen. De verkrappingsgezinde toon van de notulen ondersteunen onze verwachting dat de renteverhoging in februari volgend jaar al kan plaatsvinden. Het pond zou daardoor gaan stijgen tegen alle grote valuta’s behalve de Amerikaanse dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.