Speciaal rapport - Herziene voorspellingen G10-valuta's

Enrique Díaz-Álvarez29/jul/2015Speciale rapporten

De Griekse crisis die de afgelopen weken het financiële nieuws domineerde, lijkt eindelijk te worden opgelost. De Griekse regering ging akkoord met de strenge voorwaarden van de schuldeisers die in wetgeving moesten worden omgezet. In ruil daarvoor kreeg Griekenland een vrij duidelijke toezegging met betrekking tot de verlichting van de schuldenlast zij het door het opschorten van betalingen of afwaardering van onderpanden en een flinke toename van de investeringen in Griekenland door Europese supranationale instellingen.

Nu de Griekse crisis langzaam uit de krantenkoppen verdwijnt, verwachten we dat de valutamarkten zich weer gaan richten op het monetaire beleid in de eurozone dat steeds meer af gaat wijken van het beleid van de VS en het Verenigd Koninkrijk. De Federal Reserve is voorbeleid op een renteverhoging in september en de Bank of England wil de rente in het eerste kwartaal van 2016 verhogen. Intussen voeren de overige G10-landen vooral een verruimingsgezind beleid. Daarom verwachten we een verdere stijging van zowel de dollar als het pond ten opzichte van de overige G10-valuta’s.

De precieze timing van de renteverhogingen door de Federal Reserve blijft de grootste factor in de koersontwikkeling van de Amerikaanse dollar. Aangezien zowel de lonen als de kerninflatie al langere tijd stijgen, zijn de huidige monetaire noodmaatregelen niet langer noodzakelijk en we zijn ervan overtuigd dat de meeste FOMC-leden er ook zo over denken. In juli bevestigde voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen nog dat de rente, mits de arbeidsmarkt blijft verbeteren, dit jaar nog zal worden verhoogd.

Download het volledige speciale rapport met onze voorspellingen voor de G10-valuta’s: de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond de Japanse yen, de Zwitserse frank, de Zweedse, Noorse en Deense kroon en de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.