Britse rente wordt na goede bbp-cijfers mogelijk eerder verhoogd – Brits pond schiet omhoog

Enrique Díaz-Álvarez03/aug/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Sinds vorige week richten de valutamarkten zich weer volledig op het voorspellen van de precieze timing van de renteverhogingen door de Federal Reserve en de Bank of England (BoE). Het FOMC gaf vorige week aan wat de voorwaarden waren voor een renteverhoging en die lat ligt niet hoog: “enige verdere verbetering van de arbeidsmarkt”. Dit betekent voor ons dat tenzij het aankomende banenrapport vervelende verrassingen oplevert, de renteverhoging die we in september verwachten kan doorgaan. Ook de verwachting voor de renteverhoging door de Bank of England werd afgelopen week naar voren geschoven. Daardoor stegen zowel het Britse pond als de Amerikaanse dollar tegen alle overige grote valuta’s en vooral tegen de Europese valuta’s.

Iedereen kijkt nu uit naar uit naar al het nieuws van aanstaande donderdag. De Bank of England zal dan haar rentebesluit bekendmaken. Voor het eerst worden dan tegelijkertijd ook de notulen en het driemaandelijkse inflatierapport gepubliceerd. Dit wordt zonder twijfel een volatiele week voor het pond en we houden u op de hoogte.

EUR

Terwijl Griekenland langzaam uit het nieuws verdwijnt, kunnen we concluderen dat de Griekse crisis maar een beperkte invloed had op het vertrouwen in de economie van de eurozone. De samengestelde inkoopmanagersindex die afgelopen week werd gepubliceerd, daalde met 0,5 punten naar 53,7. Dit is nog steeds een niveau dat duidt op een redelijke groei van 1,5 à 2%. De arbeidsmarkt in de eurozone bracht zorgwekkender nieuws. Na zeer slechte cijfers in Italië bleef de werkloosheid daar met 11,1% in juni torenhoog. Het matige herstel van de Italiaanse arbeidsmarkt lijkt de afgelopen maanden compleet te zijn verwaterd en dat is een zorgwekkend teken voor de overige eurolanden. In ieder geval spelen de macro-economische cijfers op de markten voorlopig een bijrol. Door het contrast in monetair beleid daalde de euro zowel tegen het Britse pond als de dollar.

USD

De belangrijkste gebeurtenis was de afgelopen week natuurlijk de junibijeenkomst en de verklaring van het FOMC. Wij vermoeden dat het besluit van het FOMC voor de verhoging in september nog niet helemaal vastligt, maar dat aan vrijwel alle eisen is voldaan. Tot de septemberbijeenkomst kunnen we nog twee arbeidsmarktrapporten verwachten en tenzij de het maandelijkse aantal nieuwe banen in de tussentijd tot onder de 150.000 zakt, is de renteverhoging in september een feit. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen blijven onder de 300.000 en een banengroei van boven de 200.000 en daarmee ene renteverhoging in september zijn dus zeer waarschijnlijk.

Afgezien van de aankondiging van het FOMC was het macro-economische nieuws in de VS gemengd. De bbp-groei kwam in het tweede kwartaal uit op 2,3% en het cijfer voor het eerste kwartaal werd flink naar boven bijgesteld van -0,2% naar +0,6%. De loonkostenindex liet in het tweede kwartaal met 0,2% echter de kleinste stijging verschillende decennia zien. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel zorgen de Fed zich om deze uitschieter maakt, maar we denken dat de Fed zich voorlopig eerder zal laten leiden door het aantal nieuwe banen en maandelijkse loongroei. Daarom blijven we bij onze verwachting van een Amerikaanse renteverhoging in september.

GBP

Vorige week werd er nog een belangrijk cijfer gepubliceerd dat de renteplannen van de Bank of England zal steunen. De bbp-groei in het tweede kwartaal bedroeg volgens de eerste schatting een gezonde 2,8% op jaarbasis. Dit duidt op een flinke groeiversnelling vergeleken met de 1,6% van het eerste kwartaal.

De verwachting is dat de Bank of England aankomende donderdag bij het rentebesluit ook de volledige planning voor de aankomende renteverhoging zal toelichten. Tegelijkertijd zullen de notulen van hun bijeenkomst verschijnen en wordt het driemaandelijkse inflatierapport gepubliceerd. Hoewel iedereen vrijwel zeker is dat de rente deze maand gelijk zal blijven, is het de vraag hoeveel leden er deze keer voor een onmiddellijke verhoging zullen stemmen. We verwachten dat het er drie of vier zullen zijn. Bij drie stemmen vóór blijft en renteverhoging in februari 2016 het meest waarschijnlijk. Bij vier stemmen vóór zullen de markten sterk reageren met een stijging van het pond. In dat geval zouden we zowel onze verwachtingen voor het Britse pond als voor de renteverhoging door de BoE moeten bijstellen. Houd onze updates in de gaten!

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.