Speciaal rapport - Verruimingsgezinde Bank of England stelt valutamarkten teleur

Enrique Díaz-Álvarez07/aug/2015Uncategorised

Britse economen, analisten en valutahandelaren hebben uitgekeken naar deze historische dag voor de Bank of England. Voor het eerst in de 321-jarige geschiedenis van de centrale bank worden het rentebesluit, de notulen van de beleidsvergadering en de driemaandelijkse inflatiecijfers op dezelfde dag gepubliceerd. Economen hebben deze al de naam “Super Thursday” gegeven.

Zoals door velen werd verwacht, bleef de referentierente met 0,5% ongewijzigd. Wat iedereen bezighield was dan ook eerder het aantal van de negen bestuursleden dat vóór een renteverhoging zou stemmen. De afgelopen 7 maanden was er telkens unaniem tegen gestemd. Vanwege recente verkrappingsgezinde uitspraken, een flinke loongroei en een stabiele economische groei, verwachtten we dat er minimaal twee of zelfs drie leden voor een renteverhoging zouden stemmen.

Uiteindelijk was iedereen verrast toen maar één van de negen leden zich voor een directe renteverhoging uitsprak. Ian McCafferty was bekend om zijn verkrappingsgezinde houding, maar ondanks recente uitspraken van Miles, Weale en Forbes de enige zijn woord hield. De valutamarkten hadden duidelijk meer stemmen voor een renteverhoging verwacht. Zo bleek uit de scherpe daling met 0,75% tegen de Amerikaanse dollar en tegen de euro met 0,7%.

Ondanks de verruimingsgezinde houding van de bestuursleden, zijn we ervan overtuigd dat het doorbreken van de unanimiteit een belangrijke stap is richting een renteverhoging in het eerste kwartaal van 2016. We verwachten dat andere MPC-leden zich een voor een zullen aansluiten en een renteverhoging in een februari is dus nog steeds waarschijnlijk.

Lees het volledige speciale rapport over het rentebesluit van de Bank of England.

Lees ook: Speciaal rapport – Herziene voorspellingen G10-valuta’s

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.