Brits pond onderuit nadat grote meerderheid BoE-leden tegen renteverhoging stemt

Enrique Díaz-Álvarez10/aug/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Het Britse pond eiste vorige week alle aandacht op in een verder rustige week op de valutamarkten. Velen keken uit naar de gelijktijdige publicatie van het rentebesluit, de notulen van de julibijeenkomst en het inflatierapport van de Bank of England. De toon was over het algemeen verruimingsgezinder dan de markten en wijzelf hadden verwacht en slechts één van de negen MPC-leden stemde voor een directe renteverhoging. Dit was slecht voor de koers van het pond die de volledige winst van die week ten opzichte van zowel de euro als de dollar prijsgaf. De euro bleef rond de 1,09 t.o.v. de Amerikaanse dollar. Omdat de arbeidsmarktcijfers van juli geen verrassingen opleverden, blijven we bij onze verwachting van een eerste verhoging van de Amerikaanse rente in september.

Onder de overige G10-valuta’s maakte de Australische dollar het sterkste herstel door tegen vrijwel iedere andere grote valuta. De Reserve Bank of Australia heeft haar verruimingsgezinde houding laten varen en is ervan overtuigd dat de Australische dollar door de recente devaluatie voor de lange termijn redelijk gewaardeerd is.

EUR

De economische cijfers van de eurozone waren de afgelopen week opnieuw teleurstellend. Uit de junicijfers bleek dat het niet goed gaat met de industriële productie. Dalingen in Duitsland (-1,4%), Frankrijk (-0,1%) en Italië (-1,1%) zijn een slecht voorteken voor de voorlopige ramingen van de bbp-groei in het tweede kwartaal. In plaats van de 2% die we verwachtten, zal de groei voor de volledige eurozone eerder neerkomen op 1,5%. De daling van de detailhandelsverkopen – in Duitsland daalden deze in juni met 0,6% – draagt nog bij aan deze somberheid. De angst dat de eurozone zelfs geen bescheiden groei van 2% kan realiseren, zal de komende weken de koers van de euro drukken. We verachten dan ook dat de euro haar neerwaartse trend tegen de dollar zal voortzetten en richting pariteit zal gaan.

USD

Door de gestage stijging van de werkgelegenheid in juli viel een van de obstakels die een renteverhoging door de Federal Reserve in september kan verhinderen weg. Het andere obstakel is het volgende Payroll Report dat in de eerste week van september uitkomt. De netto banengroei was in juli 215.000 en ook de cijfers voor de voorgaande 2 maanden werden naar boven bijgesteld. De werkloosheid en de loongroei waren stabiel. Het goede vooruitzicht voor de Amerikaanse economie werd afgelopen week verder ondersteund door een groter dan verwacht aantal autoverkopen in juli. Een maandelijkse banengroei van boven de 200.000 zou voor de FOMC-leden voldoende moeten zijn om in september met een meerderheid voor een renteverhoging te stemmen. We verwachten nog steeds twee renteverhogingen vóór het einde van 2015.

GBP

Alle berichten die de Bank of England afgelopen donderdag tegelijkertijd publiceerde, waren verruimingsgezinder van aard dan de markten en wijzelf hadden verwacht. McCafferty was uiteindelijk het enige lid van het Monetary Policy Commitee dat voor een directe renteverhoging stemde. Andere leden die eerder verkrappingsgezinde uitspraken hadden gedaan, gaven aan dat ze net als in juni hadden getwijfeld. Het feit dat de positieve ontwikkelingen sinds juli hen niet over de streep hebben getrokken is opmerkelijk. De Griekse crisis lijkt namelijk voorlopig opgelost en de arbeidsmarktcijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn met een loonstijging die ruim 2% boven de kerninflatie ligt uitstekend. Het lijkt erop dat de MPC-leden er voorlopig op rekenen dat het sterke pond een verkrappende rol speelt. Toch dankt het pond haar hoge koers aan de verwachtingen dat de Bank of England binnenkort de rente gaat verhogen en vroeg of laat moet dit gebeuren om deze koers te rechtvaardigen. Daarom blijven we bij onze verwachting van een eerste renteverhoging in februari 2016 en een geleidelijke stijging tegen de euro.

Lees ook: Speciaal rapport – Herziene voorspellingen G10-valuta’s

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.