Beurzen geschokt door devaluatie yuan – G10-valuta’s nauwelijks getroffen

Enrique Díaz-Álvarez17/aug/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De valutahandel waar in augustus meestal weinig beweging in zit, werd de afgelopen week verstoord door het nieuws dat de Chinese autoriteiten de koers van de yuan tegen de Amerikaanse dollar plotseling met bijna 2% hadden verlaagd. Dit was de grootste verlaging in ruim tien jaar. De dag daarop volgde een nieuwe devaluatie waarna de yuan de week afsloot met een verlies van precies 3% tegen de dollar.

Het ingrijpen van de Chinese autoriteiten is wat ons betreft terecht, gezien de aanhoudende stijging van de yuan ten opzichte van de valuta’s van China’s grootste concurrenten door de koppeling aan de Amerikaanse dollar.

Ondanks het ingrijpende nieuws, werden de overige G10-valuta’s nauwelijks getroffen door volatiliteit. Deze relatief lusteloze week was typisch voor augustus waarin de trading floors onderbezet en handelaren door het gebrek aan nieuws terughoudend zijn. Wij denken dat deze gelaten reactie van de valutamarkten terecht is. Een van de G10-valuta’s die opvallend goed presteerde, was de Zweedse kroon die na een verrassend goed inflatierapport in juli met bijna 2% steeg tegen de meeste andere grote valuta’s.

EUR

De stroom van teleurstellend macro-economisch nieuws uit de eurozone zette zich de afgelopen week voort. De bbp-groei bedroeg in het tweede kwartaal maar 1,25% op jaarbasis. Het feit dat de eurozone de groei van 2% niet langer dan één kwartaal vol wist te houden, is teleurstellend gezien de ideale economische omstandigheden de afgelopen maanden. Een sterke devaluatie van de euro, lage olieprijzen en een agressief monetair verruimingsbeleid dat tot extreem lage rentes leidde, mochten allemaal niet baten. De groei is gestagneerd en het voorzichtige herstel van de werkgelegenheid dat afgelopen jaar begon, is verwaterd. De verwachting van de ECB dat de groei en de inflatie opnieuw aan zullen trekken, lijkt ons overdreven optimistisch. Ook de devaluatie van de yuan verbetert de situatie niet. We verwachten dat de euro haar gestage neerwaartse trend zal voortzetten en dat zal het komende jaar de enige stimulus zijn voor de economie van de eurozone.

USD

De detailhandelsverkopen die tot dusver de enige uitzondering waren op de anderszins sterke macro-economische cijfers, zullen afgelopen week velen hebben gerustgesteld. De verkoopcijfers voor juni stegen met 0,6% op maandbasis en de cijfers van de twee voorgaande maanden werden met 0,5% naar boven bijgesteld. Dit goede nieuws betekent samen met de sterke cijfers van de autobranche en de huizenmarkt dat de eerste schatting voor het tweede kwartaal eerder naar boven dan naar beneden zal worden bijgesteld. We verwachten dat de stroom van goede cijfers voor de FOMC zwaarder zal wegen dan hun zorgen over de extreem sterke dollar. Daarom is onze verwachting van een Amerikaanse renteverhoging in september ondanks de recente devaluatie van de yuan onveranderd.

GBP

De belangrijkste Britse cijfers kwamen de afgelopen week uit het banenrapport en deze waren opnieuw gemengd. De werkloosheid was met gemiddeld 5,6% over de afgelopen drie maanden stabiel. Het werkloosheidscijfer voor juni was 5,46% en de loongroei bleef met 2,8% hoog. De loongroei ligt nu 2% boven de kerninflatie, wat voor het Monetary Policy Committee een teken is dat de volledige werkgelegenheid in zicht is. Als lonen met ruim 2,5% blijven stijgen, is een renteverhoging in februari 2016 zeker mogelijk, zelfs als verdere dalingen van de werkloosheid uitblijven.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.