Speciaal rapport - 3 devaluaties in 3 dagen – heeft de PBOC haar koers gewijzigd?

Enrique Díaz-Álvarez21/aug/2015Valuta-updates

Op 11 augustus schokte de People’s Bank of China de beurzen en valutamarkten door een serie devaluaties van de Chinese nationale munt, de yuan. De centrale bank verlaagde de spilkoers drie keer in drie dagen en de yuan verloor die week 3% in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Hoewel dit ingrijpen als een verrassing kwam, was het niet geheel onverwacht. Door de koppeling van de Chinese valuta aan de Amerikaanse dollar, die het afgelopen jaar bleef stijgen, was ook de CNY flink gestegen ten opzichte van de valuta’s van China’s concurrenten. Dat zijn Japan, Zuid-Korea en in mindere mate Duitsland. In dit rapport bespreken we de achtergrond van de devaluatie en geven we onze visie op de toekomstige koersontwikkeling van de yuan.

De Chinese yuan is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze stijgt sinds vorig jaar constant ten opzichte van grote valuta’s. Hiermee steeg ook de aan de dollar gekoppelde yuan en werden Chinese exportproducten relatief duur vergeleken met concurrenten in Azië en Europa. Mede daardoor is de Chinese exportgroei langzaam afgenomen en de julicijfers lieten zelf een krimp zien van 8,3% op jaarbasis.

Na de recente crash op de Chinese aandelenbeurs, is het consumentenvertrouwen afgenomen en ook dat drukt op de Chinese economische groei. Om de ambitieuze groeicijfers waar te maken, moest de People’s Bank of China al meermaals ingrijpen door het verlagen van de rentevoet. In een poging om de stagnerende economische groei te stimuleren.

Om de angst voor herhaaldelijke interventie weg te nemen, liet de PBOC in augustus weten dat er geen reden was voor een verdere devaluatie van de yuan. Ook werd aangegeven dat een zwakkere yuan door de nog steeds sterke economische groei, het overschot op de lopende rekening en de grote valutareserves voorlopig niet nodig was. De PBOC onderbouwde haar optimisme daarna met verdere positieve factoren.

Download het volledige speciale rapport met onze voorspellingen voor de yuan tot eind 2017.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.