Exotische valuta’s dalen sterk door risicomijdende investeerders

Enrique Díaz-Álvarez24/aug/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De devaluatie van de yuan en de zwakke Chinese cijfers bleven de afgelopen week de valutamarkten beïnvloeden. Risicovolle beleggingen waaronder aandelen, bedrijfsobligaties en valuta’s van opkomende markten daalden de afgelopen week naar historische dieptepunten nadat beleggers zich hieruit terugtrokken.

Verrassend genoeg werd in plaats van de Amerikaanse dollar eerder de euro als ‘safe haven’ valuta gekozen. Hoewel de dollar steeg tegen alle belangrijke exotische valuta’s, verloor deze flink op de euro door de week af te sluiten met een verlies van bijna 3%. We denken dat deze afwijking van de trend het gevolg is een typische vakantiemaand op de markten en verwachten dat de neerwaartse trend van de euro zich zal voortzetten naarmate we dichter bij de septemberbijeenkomst van de FOMC komen.

EUR

De cijfers uit de eurozone blijven wat teleurstellend. De bbp-groei in het tweede kwartaal wordt nu geschat op slechts 1,3% op jaarbasis, een flinke verlaging ten opzichte van de 2% die veel economen (waaronder wijzelf) enkele weken nog verwachtten. De PMI-graadmeters voor industriële activiteit gaven weinig duidelijkheid over de vooruitzichten, want deze bleven in augustus op hetzelfde niveau dat wijst op een bbp-groei van circa 2%. Het blijkt dat de PMI’s de afgelopen tijd te optimistisch zijn geweest, omdat de feitelijke groei flink onder het niveau lag dat op basis van de PMI’s verwacht mag worden.

Toch was dit van ondergeschikt belang voor de markten die de afgelopen week eerder werden gedreven door het sluiten van posities dan door macro-economische cijfers.

USD

De investeerders richtten zich vooral op de publicatie van de notulen van de julivergadering van de Federal Reserve (Fed) en de inflatiecijfers die vorige week ook uitkwamen. Deze cijfers zorgden voor gemengd nieuws. De nominale en de kerninflatie stegen ieder slechts met 0,1% op maandbasis en vielen daarmee lager uit dan verwacht. De notulen van de bijeenkomst van de Fed suggereerden dat de eerste renteverhoging snel dichterbij komt, hoewel er over de exacte timing nog verdeeldheid bestaat.

De FOMC blijft optimistisch wat betreft de groeivooruitzichten, maar de inflatieverachtingen zijn door de dalende grondstoffenprijzen en een sterke dollar nu iets gereduceerd. We blijven bij onze voorspelling van een renteverhoging in september, maar het blijft spannend of dit werkelijk doorgaat.

GBP

De Britse inflatiecijfers die afgelopen week uitkwamen, waren beter dan verwacht. De nominale inflatie steeg iets naar 0,1% van 0% inflatie in juli. Belangrijker was echter de sterke stijging van de kerninflatie van 0,8% naar 1,2%. Deze stijging was vooral te wijten aan de meer volatiele componenten en het kan goed zijn dat de kerninflatie daardoor in augustus weer iets afneemt. Toch is het duidelijk dat de Britse inflatie op middellange termijn weer richting de doelstelling van het MPC gaat en we verwachten dat dit tijdens de komende MPC-bijeenkomsten tot meer stemmen voor een renteverhoging zal leiden, met uiteindelijk een meerderheid in februari 2016.

Dit nieuws had echter nauwelijks invloed op de markten die zich bezighielden met het verkopen van risicovolle beleggingen. Het pond hield nagenoeg gelijke pas met de dollar en steeg tegen de valuta’s van opkomende landen. Het pond verloor evenals de dollar flink ten opzichte van de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.